Lähiesimiestyön ammattitutkinto avasi Jan Perkkiölle ovet myymäläpäällikön pestiin

Kun motivoituneelle henkilölle löytyy oikea koulutus sopivaan aikaan, voi tapahtua yllätyksiä. Jan sai mitä tarvitsi ja enemmän kuin odotti. Eikä maksanut mitään.

Lue, miten kävi automekaanikolle, jonka kaupassa ei myydä autoja.

Moneen ammattiin opittiin ”ennen vanhaan” työssä: osaaja, mestari, opetti nuorta aloittelijaa, kisälliä. Tie mestariksi oli pitkä. Tekemisen kautta siirtyi perusteellista osaamista, tuntumaa, asennetta ja taitoja. Vuosien aikana tuli selväksi myös, oliko työhön lahjoja ja kiinnostusta riittävästi.

Jan Perkkiö on pitkän linjan mies: osaamista on karttunut pitkien työsuhteiden myötä monipuolisesti, aina pohjautuen aiemmin opittuun ja häntä kiinnostaviin aiheisiin.

Vankka osaaminen puualalla juontaa juurensa jo kotiseudulle, Haapajärvelle. Useita vuosia Jan työskenteli sahalla, jossa oppi sahan jokaisen tehtävän. Kun utelen, mikä on hänen alkuperäinen koulutuksensa, Jan hekottelee, että automekaanikko, joka ei ole työkseen autoja korjannut koskaan. Autojen ”rassaamisen” hän kertoo sen sijaan olevan erittäin mieluisa harrastus, jonka parissa hän irtautuu täysin työstä ja virkistyy.

Juna toi Janin pääkaupunkiseudulle töihin puutavaran pariin ja pari vuotta myöhemmin Malmin K-Rauta PROcenteriin. No, oikeastaan vuonna 2003 rautakaupan nimi oli Rautia Malmi. Puutavaraosastosta Jan vastasi ensimmäiset vuodet, ja yleni vuoroesimieheksi. Kun 8 vuotta myöhemmin rautakaupan varastopäällikkö eläköityi, Janista tuli varastopäällikkö ja 30 työntekijän esimies.

Hyvän esimiehen malli

Vaikka henkilöstöhommat olivat Janille jonkin verran ennestään tuttuja, tunsi hän tarvetta lisäosaamiselle, lisää tietoja ja taitoja ihmisten johtamiseen. Hyvänä henkilöstöjohtamisen esimerkkinä Jan pitää omaa esimiestään, joka aloitti kauppiaana samaan aikaan, kun hän varastopäällikkönä.

K-Rauta PROcenter Malmi on ammattilaisten rautakauppa. Pääosa asiakkaista on tiliasiakkaita, rakentamisen ammattilaisia, jotka vaativat myös kaupan puolelta vahvaa ammattitaitoa. Kauppa on auki maanantaista perjantaihin. Varaston henkilökunta tulee töihin jo aamuneljältä, ja ensimmäiset asiakkaat puoli seitsemältä. Tilauksia, kuljetuksia on pitkin päivää ja asiakaspalvelua iltaseitsemään asti.

Jan oli vuosien mittaan saanut mm. myyntikoulutusta työhönsä, esimiestaitoja ja henkilöstöasioita sen sijaan vähemmän. Keskon K-academyn kanssa yhteistyötä tekevän Ava-akatemian Lähiesimiestyön ammattitutkinto vaikutti sopivalta juuri henkilöstöön liittyvien tutkinnon osien vuoksi, ja mahdolliselta suorittaa työn ohessa.

”Hain eväitä ihmisten johtamiseen”

Tutkintokoulutus alkoi syksyllä 2019 – Ava-akatemia toimi silloin vielä Vallilassa, mutta siirtyi pian Herttoniemeen. Kukapa olisi silloin arvannut, että keväällä vielä suurempi muutos olisi opinnoissa edessä, kun lähikoulutuksesta siirryttiin etäopintoihin.

”Opinnot onnistuivat ihan hyvin etänäkin, lähiopetus oli kuitenkin vielä antoisampaa,” sanoo Jan. Koulutus avasi silmiä. ”Olin valinnut henkilöstöpolitiikkaan keskittymisen osaksi tutkintoani, tulin hakemaan uutta – ja sitä tosiaan sain. Moni asia valkeni uudella tavalla, heräsin miettimään, mitä virheitä olen esimiestyössäni tehnyt. Tuntui, että olen onnistunut tekemään ne kaikki, joista oppikirjoissa kerrottiin. Opin paljon.”

”En mitenkään uskonut näin paljon saavani koulutuksesta. Ja vielä ilmaisesta!”

Tehtävät ja tutkinnon näytöt olivat juuri Janin omia töitä rautakaupasta. Teoriat ja uudet opit pääsivät heti testiin ja käyttöön työyhteisössä. Janin karttuneet tiedot ja taidot näkyivät työpaikalla varsin pian, sillä kun hän kesällä sai tutkinnon valmiiksi, jo syksyllä häneltä tiedusteltiin halukkuutta uuteen pestiin – myymäläpäälliköksi! Tehtävä oli uusi ja Jan tarttui siihen jo marraskuussa.

Jan Perkkiö, myymäläpäällikköVauhtia muutoksiin

Janin uralla eteneminen mahdollisti urakiertoa muillekin. Tarvittiin tietenkin uusi varastopäällikkö. Samalla koko organisaatiota uudistettiin ja kehittämiseen pantiin vauhtia.

Jan vastaa nyt tuoreena myymäläpäällikkönä Malmin K-Raudan koko ammattilaiskaartin hyvinvoinnista ja työtyytyväisyys on hänen hoidossaan. Henkilöstö on myös niin kiinnostunut koulutuksesta ja lisäopeista, että Jan otti yhteyttä Avaan pysyäkseen ajan tasalla tulevista koulutuksista, jotka olisivat soveliaita rautakaupan porukalle. Jan virnistää hiukan harmitellen, ettei kaikkia voi yhtaikaa päästää koulutukseen. Motivoituneimmat ovat jonossa ensimmäisinä, vaikkei opiskelu kenellekään haitaksi ole. Janin työtyytyväisyys vaikuttaa olevan kohdillaan uuden tehtävän myötä, sen verran hyväntuulisesti hän työstään puhuu ja on valmis kannustamaan väkeään opiskeluun.

Oletko sinä esimiestyötä tekevä aikuinen, jonka

  • opiskelu ei koskaan alkanut tai
  • opinnot jäivät kesken tai
  • opinnoista on kulunut pitkä aika tai
  • on täytynyt vaihtaa alaa, tai olet halunnut sen tehdä tai
  • osaaminen tarvitsee täydennystä tai erikoistumista?

Lähiesimiestyön ammattitutkinto oppisopimuksella on maksuton.
Lue lisää oppisopimuksesta.

Lue lisää lähiesimiestyön ammattitutkinnosta ja hae mukaan!

 

Alkavat tutkinnot