Oppisopimusopiskelu antoi ahaa-elämyksiä tiimille! K-kauppias Tom Färd kertoo kokemuksistaan työpaikkaohjaajana

Tom Färd haluaa kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan ja antaa mielellään tukea opintoihin. Hän kokee oppisopimuksen toimivaksi malliksi, ja kokee työpaikkaohjaajana toimimisen palkitsevaksi myös ohjaaja ja työnantajan näkökulmasta.

Kuka olet?

Olen Tom Färd ja olen toiminut nyt 9 vuotta K-kauppiaana. Kauppiasurani aloitin Imatralla ja tällä hetkellä minulla on kaksi kauppaa Helsingissä; Erottaja ja Esplanadi, joissa on yhteensä 17 työntekijää.  

Aloitin työurani 15-vuotiaana ruokakaupassa, eli ruokakauppaa olen tehnyt nuoresta asti. Koulutukseltani olen tradenomi. Lisäksi olen itseki suorittanut erilaisia ammattitutkintoja aikanaan työntekijänä. Tykkään opiskella, oppia lisää ja tutkia asioita ja haluan kannustaa omaa henkilökuntaa ja lähipiiriä siihen samaan.  

Toimin työpaikkaohjaajana opiskelijalle, joka valmistui viime joulukuussa Ava-akatemiasta Liiketoiminnan erikoisammattitutkinnosta.  

Ajatus kouluttautumiseen lähti vähän molemmista suunnista. Olen aina pyrkinyt viestimään ja kannustamaan, että jos haluaa jotain lisäopintoja, mahdollistan sitä mielelläni. Esimerkiksi opintopäivät ovat palkallisia koulutuspäiviä.  

Työntekijä itse katseli opintovaihtoehtoja, jotka olisivat sopivia tiettyyn aikatauluun, ja kysyi minulta, mitä mieltä olen niistä. Vastasin hänelle, että hän voi ehdottomasti tarttua mahdollisuuteen. 

 

Minkälaista oli toimia työpaikkaohjaajana?

Täällä Erottajalla on usein ollut ammattioppilaitoksista opiskelijoita, eli olen toiminut aika paljon työpaikkaohjaajana heille.  

Mielestäni on mielenkiintoista olla opiskelijoiden tukena opintojen aikana ja arvioida heidän osaamistaan. On aina kiva kuulla oivalluksia ja ideoita siitä, mitä he ovat tehneet. Se on antoisaa, että en koe sitä millään tavalla raskaaksi tai taakaksi, päinvastoin. Saatan jopa kehottaa opiskelijoita, että enemmänkin saa vaivata ja voidaan käydä yhdessä niitä hommia läpi. Mielelläni käytän siihen aikaa.  

Kyllähän siihen aikaa menee, mutta en kokenut määrää lainkaan kuormittavaksi. Päinvastoin koen, että hyödyn siitä itsekin, kun osastovastaava tai työntekijä opiskelee asioita ja päästään käymään niitä vähän syvällisemmin läpi. Ymmärrys asioiden hoitamiseen kasvaa niin paljon, että kyllä siihen kannattaakin käyttää aikaa, kun seurauksena saa sitoutuneempaa ja osaavampaa henkilökuntaa.  

Yhteistyö Ava-akatemian kanssa oli sujuvaa. Tietoa käytännön asioista, kuten oppisopimukseen liittyvää infoa, koin saaneeni tarpeeksi. Sellainen kehittämisajatus heräsi, että voisi enemmänkin olla tietoa siitä, mitä käydään tällä hetkellä opinnoissa läpi, ja niitä voisi sitten pohtia työpaikalla yhdessä.  

 

Miten työnantaja ja työyhteisö hyötyy oppisopimusopiskelusta?

Opiskelu kasvattaa ammatillista itsevarmuutta ja itsearvostusta. Se lisää ymmärrystä ja auttaa tekemään havaintoja, esimerkiksi siitä, minkä takia asioita kannattaa tehdä tietyllä tavalla, tai että ei tarvitse tehdä vaikeimman kautta. Mielelläni näkisin enemmänkin henkilökuntaa opiskelemassa. 

Opintoihin kuuluvat näytöt on olleet todella hyviä. Oikeastaan kaikki työ mitä täällä tehdään, pitäisikin sillä tavalla ajatella ja analysoida! Pohtia syvällisemmin, että jos teen asioita näin ja näin, mikä vaikutus sillä on viivan alle. Näyttöjä tekemällä työntekijällä kasvaa ymmärrys siitä, miksi asioita tehdään tietyillä tavoilla. Kirjallinen tuotos auttaa pohtimaan ja perustelemaan niitä ja vääjäämättä syntyy uusia havaintoja. Se on ehdottomasti se paras puoli.   

 

Mitä haluaisit sanoa jollekin, joka pohtii oman henkilöstönsä kouluttamista oppisopimuksella tai miettii työpaikkaohjaajana toimimista?

Haluaisin sanoa, että se ei rasita kovin paljoa, eikä ole erityisen aikaa vievää. Työn määrän pystyy suhteuttamaan omaan ajankäyttöön niin, ettei se ole mitenkään supervaativa homma.  

Eikä se todellakaan ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan mielenkiintoinen projekti molemmin puolin. Sieltä tulee oikeasti hyvää oppia ja mielenkiintoista oivaltamista.  

Haluan ehdottomasti kannustaa kollegoita kannustamaan työntekijöitään opiskelemaan lisää, ja toki kaikkia muitakin lukijoita. Enemmän se antaa kuin ottaa, ja se on myös helppo tapa saada hyvää fiilistä ja palkitsevia ahaa-elämyksiä.  

Alkavat tutkinnot