Oona Salo sai Lähiesimiestyön ammattitutkinnosta eväitä K-kauppiasvalmennukseen

Oona Salo, 24, kertoo matkastaan Ava-akatemian Lähiesimiestyön ammattitutkinnosta kohti K-kauppiasvalmennusta.

Mukaan tarttui lukuisia oppeja esihenkilötyöstä, josta on hyötyä tulevaisuudessa.

 

Kerro itsestäsi, kuka olet?

Olen Oona Salo ja työskentelen K-market Vellamonkadulla ja Tullintorilla Tampereella. Valmistuin alkuvuodesta Ava-akatemian Lähiesimiestyön ammattitutkinnosta, jonka jälkeen jatkoin heti K-kauppiasvalmennukseen.

Olen tehnyt monenlaisia töitä, ja kaupan alalta kokemusta on taustalla noin viisi vuotta. Olen aikanaan aloittanut kaupan alasta ja kun olen nähnyt välissä montaa eri alaa, olen päätynyt siihen, että kaupan ala on se juttu, mitä haluan tehdä.

 

Kuinka päädyit opiskelemaan Avaan?

Olin hakenut K-kauppiasvalmennukseen ja sieltä tarjottiin mahdollisuutta, että haluaisinko lähteä vuoden pituiseen lähiesimiestutkintokoulutukseen, jossa pystyttäisiin vielä tarvittavia taitoja ja oppeja kehittämään.

Otin mahdollisuuden vastaan ja halusin lähteä mukaan. Kun on vielä nuori, niin toki haluan saada kaikki opit ja kopit talteen ja kerrytettyä kokemusta.

 

Kuinka opintosi lähtivät sujumaan?

Ilmoittauduin viime hetkillä, kun tilaisuus tuli niin nopeasti. Olin todella innoissani kun sain viestin pääsystäni mukaan. Alussa oli hieman jännitystä, kun kävimme kauppiaan ja valmentajani Henna Salmelan kanssa asioita läpi. Kuitenkin heti tuli selväksi, että minulla oli vahva tuki ja turva koko ajan läsnä. Se loi todella turvallisen ilmapiirin. Sain selvän polun etenemiseen.

Ensimmäinen lähitapaaminen Helsingissä oli jännittävä ja innostava kokemus. Siellä oppi todella paljon, vaikka kaikki oli vielä tuntematonta. Meidän porukkamme tuli nopeasti yhtenäiseksi ja ilmapiiri oli avoin ja turvallinen.

Kaikki keskustelut, olivatpa ne sitten yksilö- tai ryhmätapaamisia, inspiroivat minua. Kirjasin ylös kaikki keskusteluista syntyneet ideat vihkoon. Oli hienoa huomata, että meillä oli samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa pystyi puhumaan avoimesti. Tunnelma oli sekä jännittynyt että innostunut. Ryhmämme ilmapiiri oli erinomainen. Kaikilla oli hauskaa ja jokainen sai olla oma itsensä.

 

 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Matka itsessään oli se kaikkein tärkein. Alussa uuden roolin omaksuminen kaupassa oli erilaista ja kokemus tarjosi sekä ylä- että alamäkiä. Kun vertaan lähtötilannetta siihen, missä nyt olen valmistumisen jälkeen, huomaan valtavan kehityksen. Olen saanut paljon irti ja oppinut, että mitä enemmän panostaa, sitä enemmän saa takaisin.

Erityisesti mieleeni jäi valinnainen kurssi, jossa laadin sosiaalisen median vuosisuunnitelman. Se oli haastava tehtävä, suunnitella käytännössä tyhjästä koko seuraava vuosi. Kuitenkin se oli myös erittäin mielenkiintoinen ja palkitseva projekti.

Kauppias toimi työpaikkaohjaajanani. Opintojen ajan on ollut enemmän yhteisiä keskusteluja ja kommunikointi on parantunut. Hän on antanut tukensa, jotta minun taitoni ovat päässeet kehittymään. Meille on muodostunut turvallinen, avoin ja idearikas ilmapiiri opintojen aikana. Huomaa, että oma kehitykseni on ollut merkittävää.

 

Onko jokin ollut haastavaa?

Olen aina pitänyt itseäni sellaisena kilttinä ihmisenä, jolle “ei”:n sanominen on ollut vaikeaa. Yhdellä lähijaksolla harjoittelimme keskustelun aloittamista vaikeista asioista ja puheeksi ottamista työpaikalla.

Puheeksi ottaminen on jännittävä kokemus ja varsinkin ensimmäisellä kerralla mietin, uskallanko oikeasti ottaa asian puheeksi vai en. Kuitenkin tartuin tilanteeseen ja se meni hyvin. Haasteesta muodostui palkitseva kokemus. Muutosta ei synny, jos siihen ei vaikuta.

 

Mitä käytännön oppeja olet saanut opinnoistasi?

Ilmapiiri ja ryhmä oli niin innostava, että kahvihetkilläkin syntyi monenlaisia pieniä ideoita. Esimerkiksi työkalu, jossa on työjärjestys jokaiseen työvuoron. Tutkinnon aikana laadin kaupallemme työvuorolistan, jota käytetään päivittäin.

Tämäkin idea lähti keskusteluista lähijaksoilla muiden kanssa, jotka innostivat ja antoivat lisää ideoita. Lisäksi suunnittelin esimerkiksi perehdytyssuunnitelman.

 

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä olen keskittynyt K-kauppiasvalmennukseen ja pyrin suoriutumaan siitä mahdollisimman hyvin.

Tavoitteeni on tulevaisuudessa olla menestyvä kauppias. Sitä kohti mennään, ja olen valmis tekemään paljon töitä sen saavuttamiseksi.

 

Mitä haluaisit sanoa sellaiselle, joka miettii opiskelemaan lähtemistä?

Kannattaa, oli ihan mahtava reissu! On ihan omanlainen kokemus, kun pääsee reissaamaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Saat uusia kavereita, koko ajan valmentajat tukena, ja saat apua ja tukea, jos tarvitset. Tunneilla saa olla oma itsensä. Jos vähänkin miettii, kyllä kannattaa hakea.

Valmistuessa oli hyvä fiilis, kun mietti sitä matkaa ja mitä kaikkea on oppinut. Se oli semmoinen asia, mikä jäi mieleen. Tästä oli paljon hyötyä ja apua tulevaisuuteen.

 

Alkavat tutkinnot