Kauppias Minna Möller sai opinnoista tukea itsensä ja yrityksensä kehittämiseen

Kauppias Minna Möller suoritti Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon Ava-akatemiassa. Koska aiemmista opinnoista oli kulunut jo aikaa, erityisesti näyttöjen suorittaminen jännitti alkuun. Opinnot sujuivat kuitenkin hyvin, ja Minnan opiskelumyönteinen ilmapiiri heijastui koko työyhteisöön.

Kuka olet ja kuinka päädyit opiskelemaan Avaan?  

Olen Minna Möller ja olen 53-vuotias. Olemme toimineet mieheni kanssa kauppiaana Loviisan Neste K Ankkurituulessa viiden vuoden ajan.  

Olin kuullut Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta alun perin kollegoiltani. Viime aikoina monet ympärilläni ovat opiskelleet jotain, joten minäkin aloin harkitsemaan sitä. Aluksi oli pientä epäröintiä liittyen aikatauluihin ja jaksamiseen, mutta lopulta otin yhteyttä Ava-akatemiaan, ja siitä se sitten lähti rullaamaan. 

 

 

Kuinka opintosi lähtivät sujumaan?  

Opiskelu vei minut täysin mukanaan. Eräs kauppiaskollega totesi hyvin, että nyt alkoi matka itseen. Opiskelu oli paljon myös itsetutkiskelua.   

Hyvä organisointi auttoi aikataulutuksessa. Merkitsin kaiken kalenteriini ja varasin järjestelmällisesti aikaa opinnoille. Aluksi pelkäsin, että se vaatisi enemmän ponnisteluja, mutta yllätyksekseni kaikki sujui paremmin kuin odotin.  

Oli muutamia kertoja, jolloin jouduin jäämään äkillisesti pois koulutuspäivistä työvoimapulan takia, mutta aina asiat jotenkin järjestyivät. 

Mitä odotuksia sinulla oli opintojesi suhteen?  

Tavoitteenani oli syventää aiempaa tietoa ja ymmärrystäni. Vaikka monet aiheet tuntuivat jo ennestään tutuilta työni kautta, opin silti paljon uutta.  

Tarkkaan harkittu ja perusteellinen eri aiheiden läpikäynti laajensi kokonaiskuvaa monista tutuistakin asioista merkittävästi. Kun paneutuu asioihin huolellisesti ja tutkii jokaista yksityiskohtaa, se antaa arvokasta uutta tietoa. Esimerkiksi erilaisten yritykseen liittyvien tehtävien tekeminen oli todellinen win-win-tilanne, joka hyödytti sekä minua että yritystä.  

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? 

Parasta oli ehkä se oivallus, että ei ole koskaan liian myöhäistä oppia uutta. Jos haluaa kehittää itseään tai yritystään, opiskelu on aina hyvä idea. On kuitenkin vaikea nimetä yhtä erityistä asiaa, sillä kokonaisuutena opinnot olivat valtavan hyödyllisiä.  

On ollut hienoa huomata, miten opiskelumyönteinen ilmapiiri on levinnyt meidän koko työyhteisöön. Tuntuu, että opiskeluni on ovat kannustaneet muitakin työntekijöitä kehittämään itseään ja olemmekin yhdessä pähkäilleet monia opintoihin liittyviä asioita. Eräs työntekijämme esimerkiksi aloitti juuri opiskelemaan restonomiksi. On ollut hienoa nähdä sitä innostusta ja vertaistukea, jota voimme tarjota myös toinen toisillemme.  

Opiskeluryhmä oli myös moninainen, oli eri ikäisiä ihmisiä erilaisilta aloilta ja se ehdottomasti rikasti kokemusta. Myös erilaisten kokemusten jakaminen muiden kanssa, jotka kamppailivat samojen asioiden parissa, oli antoisaa. Sai tietynlaista vertaistukea.  

Oliko jokin haastavaa opinnoissasi?   

Näytöt, joilla osoitin osaamiseni, olivat minulle henkilökohtaisesti jännittävin osuus. Juttelimme niistä monesti kollegoiden kanssa, ja jostain syystä siitä muodostui vähän sellainen mörkö, vaikken tarkalleen osaa sanoa miksi.  

Se oli ikään kuin viimeinen rutistus, ja tein kaikkeni varmistaakseni, että ne sujuvat hyvin. En halunnut hutiloida, vaan pyrin saamaan niistä kaiken mahdollisen irti. Valitsin aiheet tietoisesti niin, että ne hyödyttäisivät mahdollisimman paljon. Tein tarkkaan kaikki muistiinpanot ja valmistelut.  

Jälkikäteen ajateltuna näytöistä teki ehkä isoimman asian kuin ne olivatkaan. Asiat olivat kuitenkin tuttuja, ja hyvin ne lopulta menivät. Mutta toisaalta kyllä uudet asiat ovat jännittäviä. 

Näytöt olivat myös äärimmäisen antoisia, ja tuottivat selvästi hyötyä sekä minulle että yritykselle. Kyllähän ne vaativat työtä, mutta ne olivat sen arvoisia.  

Mitä käytännön oppeja olet saanut opinnoistasi? 

Opintojen aikana tuli monia käytännön asioita, jotka ovat edelleen käytössä ja sain paljon uusia ideoita. Esimerkiksi laadin viikkorytmin ja työtehtävälistan, joka auttaa muistamaan kaikki viikon tehtävät, etenkin ne, jotka ovat sellaisia, että saattaisivat muuten unohtua. Henkilökunta on auttanut viilaamaan niitä eteenpäin niin, että ne ovat mahdollisimman selkeät ja hyödyttävät kaikkia.  

Jäi myös fiilis, että voisin opiskella vielä lisää. En vielä tiedä tarkalleen mitä ja milloin, mutta luotan siihen, että elämä tuo jossain vaiheessa eteen oikean ajan ja paikan. 

Mitä haluaisit sanoa sellaiselle, joka miettii opiskelemaan lähtemistä? 

Vaikka inhoan sanontaa ”vahva suositus,” tässä kohtaa voin sen kuitenkin sanoa!  

Opiskelu ei ole sellaista, että tarvitsee ulkoa päntätä lakikirjaa. Sen tarkoitus on syventää omaa näkemystäsi ja osaamistasi, jota sinulla on jo pohjalla. Ehdottomasti suosittelen, jos edes harkitset, voisiko tämä olla sinua varten. Olen myös kokenut, että jos tarvitsee apua, sitä kyllä saa. Ei tarvitse selviytyä yksin.  

Opiskelu ei ollut niin vaativaa, kuin aluksi pelkäsin. Ehkä se johtui siitä, että tykkään suunnitella asiat tarkasti, ja se kyllä auttoi saattamaan opinnot loppuun.  

Jälkikäteen ajateltuna opiskelu oli erittäin positiivinen kokemus. Olen ollut yllättynyt ja ylpeä itsestäni ja siitä, että aloitin opiskelun.  

Alkavat tutkinnot