Sosionomi Viivi Alutoin suoritti Lähiesimiestyön ammattitutkinnon alle vuodessa: “Sain vahvistettua vuorovaikutustaitojani esihenkilönä”

Viivi Alutoin työskentelee Mehiläisellä mielenterveyskuntoutujien parissa. Tuore tiiminvetäjä kaipasi tukea esihenkilötyöhön ja haki mukaan suorittamaan Lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Opinnot etenivät joustavasti osana työarkea ja mukaan jäi paljon oppeja, joista on hyötyä myös tulevaisuudessa.

Hei! Kuka olet?  

Olen Viivi Alutoin, 28-vuotias sosionomi Hattulasta. Työskentelen Ykköskodeilla Provesta Ruori-yksikössä tiimivastaavana. Ykköskodit tuottaa mielenterveyskuntoutujien yhteisöllistä asumista. 

Aloitin työssäni heti valmistumisen jälkeen 2019 aluksi keikkalaisena, sen jälkeen toimin ohjaajana ja nyt olen päässyt etenemään tiimivastaajaksi. Olen päässyt muuttamaan roolia saman yksikön sisällä ja olen viihtynyt hyvin.  

 

Miksi päädyit opiskelemaan Avaan?

Olin toiminut vajaan vuoden tiimivastaavana ja halusin syventää lähiesihenkilötyön taitojani.  Minulla ei ollut aiempaa kokemusta vastaavasta työstä, joten haluisin lisää oppia oman työn oheen.  

Lähdin googlettelemaan Lähiesimiestyön ammattitutkintoa, ja bongasin sitä kautta Ava-akatemian. Olin yhteydessä ja jo samana päivänä sain haastattelukutsun. Asiat etenivät tosi nopeasti! Lähdin avoimin mielin mukaan.  

Miten opintosi lähtivät sujumaan?  

Minulla oli tosi positiivinen fiilis alusta asti. Kaikki oli sujuvaa ja pääsin nopeasti aloittamaan. Opinnot suoritettiin joustavasti verkko-opintoina. Se sopi omaan elämäntilanteeseen ja arkeeni hyvin.   

Tykkäsin opiskelusta työn ohessa. Sai tehdä ja pohtia asioita oman tiimin ja esihenkilön kanssa. Opiskelu oli kivan käytännönläheistä.  

Opinnot sopivat sisällöltään hyvin omaan alaani, vaikka olin ryhmässä ainoa, joka työskentelee sosiaalialalla. Työpaikkaohjaajana toimi esihenkilöni ja yhteistyömme sujui tosi hyvin. Työpaikkaohjaajan kanssa käydyillä keskusteluilla oli iso rooli oppimisessa.  

 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? 

Joustavuus ja se, miten hyvin opinnot on voinut toteuttaa työn ohessa. Aloitin maaliskuussa 2023 ja valmistuin saman vuoden joulukuussa. Tosi toimiva kokonaisuus. En kokenut missään vaiheessa opintoja liian kuormittavina.  

Opintojeni tärkein anti oli ehdottomasti lähiesihenkilön roolissa toimiminen. Sain vahvistettua ja kehitettyä vuorovaikutustaitoja sekä oppia siitä, miten toimia tiimin kanssa. Perehdyin myös henkilöstöasioihin ja siitä on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa. Ylipäänsä vuorovaikutus ja sen tärkeys, että miten toimin esimerkkinä omalle tiimille.  

Koulutuspäivinä myös vierailijoita, jotka olivat kaikki tosi asiantuntevia ammattilaisia omalla alallaan. Oli tosi mielenkiintoista seurata niitä.   

 

Entä onko jokin ollut haastavaa? 

Ei oikeastaan. Kaikki materiaali oli helposti saatavilla ja opettajiin sai yhteyden, jos oli jotain kysyttävää.  

Näytöt ja muut tehtävät olivat hyödyllisiä oman työni kannalta. Tehtäviä pystyttiin tarvittaessa myös muokkaamaan niin, että ne olivat omaan työhöni paremmin sopivia.  Niistä sai paljon irti.  

Näytöt olivat sellaisia, jotka sai suoritettua järkevästi työn ohessa. Ne liittyivät niin paljon siihen perustyöhön, jota teen arjessa. 

 

Miten kuvailisit opintojasi kokonaisuutena?  

Kokonaisuudessaan jäi positiivinen kuva. Ja valmistuessa oli hyvä fiilis! Tekemistä kyllä riitti ja sain paljon uusia oppeja. Olin tyytyväinen siihen, miten nopeasti sain opinnot pakettiin. Omat lähtökohtani opiskeluun huomioitiin siinäkin hyvin.  

Olen ehdottomasti kiinnostunut opiskelemaan lisääkin. Minulla on selkeitä uratavoitteita ja käyn tällä hetkellä firman sisäistä esihenkilökoulutusta. Minua kiinnostaa yksikön johtaminen ja mahdollisesti Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto jossain vaiheessa.  

 

Mitä haluaisit sanoa sellaiselle, joka vielä miettii opiskelemaan lähtemistä?  

Ehdottomasti suosittelen. Rohkeasti kannattaa lähteä mukaan. Se, että tekee täysipäiväisesti töitä ja opiskelee samalla voi aluksi kuulostaa aika raffilta, mutta oma kokemukseni oli tosi positiivinen. Opiskelu oli joustavaa ja opintojen suorittaminen tapahtui sujuvasti työn ohessa ja osana työtä. Jos yhtään on kiinnostusta, niin varmasti tulee uusia oppeja. 

Alkavat tutkinnot