Mediapersoona ja yrittäjä Ali Jahangiri uskoo tekemällä oppimiseen– mutta kuinka hänestä tuli K-kauppias?

Stand up-koomikkona ja juontajana tunnettu Ali Jahangiri yllätti viime keväänä monet aloittamalla kauppiaana Helsingin keskustassa, Kampin Autotalossa K-market BiiliTalossa. Kuinka Ali päätyi kauppiasuralle ja minkälaisia suunnitelmia hänellä on tulevaisuuden varalle?

Ali Jahangiri on ollut monessa mukana. Suuri yleisö tuntee hänet parhaiten koomikkona ja juontajana, joka on ehtinyt toimia myös podcastaajana, tuottajana ja näyttelijänä. Lisäksi hänellä on muun muassa ollut oma smoothie-yritys ja hän on työskennellyt projektipäällikkönä Trainers’ Housessa. Viimeiset puoli vuotta Ali on toiminut K-kauppiaana Helsingin ytimessä. Kuinka kauppiasura on lähtenyt sujumaan?  

“Aika on mennyt hurjan nopeasti! Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, koska täällä oli erittäin hyvä ja osaava henkilökunta ennen kuin tulin paikalle.  Periaatteessa tulin vain vähän sotkemaan kuvioita”, Ali sanoo ja nauraa. 

“Paljon on tehty, ja paljon tullaan vielä tekemään. Tarkoitus on tehdä tästä Stadin snygein buidu, paikka, missä stadilaisuus kukoistaa. Esimerkiksi myymälämme osastot tullaan nimeämään slangilla ja tunnettujen stadilaisten mukaan. Tulemme olemaan yksi Stadin Slangi ry:n jäsenistä. Haluan, että stadilaisuus näkyy täällä, stadin ytimessä!”  

  

Yrittäjyys mahdollistaa itsensä toteuttamisen  

Ali korostaa, että uusi kauppiasura ei ole totaalinen uramuutos, vaan ennemmin uusi aluevaltaus.  

“Käyn välillä puhumassa erilaisissa yrittäjien tapahtumissa. Olen huomannut, että siellä moni ymmärtää, mitä tarkoitan aluevaltauksella. Ajatukseni työurasta ei ole sillä tavalla lineaarinen, kuin jollain, joka on ollut pääasiassa palkkatyössä. Muut yrittäjät ymmärtävät ajatukseni siitä, että voi tehdä montaa asiaa, myös yhtä aikaa.”

Ali on vuosien aikana tehnyt monenlaisia asioita, joista stand up ja muut mediatyöt ovat olleet kaikista tunnetumpia. Kesti kuitenkin aikansa, ennen kuin hän pystyi elättämään itsensä täysipäiväisesti mediatöillä ja koomikkona. Laskut maksettiin vuosien ajan tekemällä muita asioita.  

Ensimmäisen oman yrityksensä, smoothiebaarin Vantaan kauppakeskus Jumboon, hän perusti 2010-luvun taitteessa sen jälkeen, kun oli jättänyt työnsä Trainers’ Housessa.  

“Lähdin silloin hakemaan omaa paikkaani työelämässä. Minulla on aina niin isoja ajatuksia. En ole pystynyt toteuttamaan itseäni samalla tavalla, kun olin töissä jollakin. Yrittämisen myötä se on ollut helpompaa, ” Ali sanoo.  

  

Ajatus kauppiasurasta kypsyi pitkään  

Ensimmäisen kerran ajatus kauppiasurasta tuli vastaan, kun Citymarket Jumbon kauppias ehdotti Alille kauppiaskoulutusta. Sillä hetkellä kalenterissa ei ollut tilaa, mutta ajatus jäi kuitenkin hautumaan. Hän myös tunsi useita ihmisiä, jotka ovat toimineet ruokakauppiaana ja oli tehnyt paljon töitä ruokakauppiaiden kanssa. 

“Sitä kautta tiesin, mitä tämä on,” Ali kertoo. “Mutta vaikka olenkin tehnyt kaupassa monenlaisia asioita, minulla ei ollut sitä ihan päivittäisen käytännön tason kokemusta, en ollut varsinaisesti kaupassa töissä. Tiesin, että kauppiaskoulutus olisi pitkä polku. Silti ajatus siitä, että tämä voisi olla jonain päivänä minun hommani, vain vahvistui vuosien varrella.” 

Pidempään oli hautunut myös ajatus siitä, mitä sitten, kun on aika jättää esiintymislavat taakse.  

“Halusin, että minulla on jotain muutakin. Tiesin, että en samalla tavalla jaksa 90-vuotiaaksi asti jatkaa. Mutta jos olen saanut rakennettua jotain muuta, minun on helpompi joku päivä päättää, että tämä oli nyt tässä”, hän sanoo.  

Kun koronasulut alkoivat, keikkakalenterista vapautuikin yllättäen enemmän tilaa. Ali päätti tarttua tilaisuuteen ja kokeilla mahdollisuuksiaan.  

  

Koomikko sai vakuuttaa olevansa tosissaan  

Eräs aamu Ali otti puhelimen käteen ja soitti kauppiasrekrytointinumeroon.  

“Sanoin, että haluaisin aloittaa. Kun Keskon rekrytointipäällikkö Janne Ojanen kuuli nimeni, hän nauroi hetken ja sanoi, että älä nyt viitsi, mikä juttu tämä on”, Ali nauraa.  

“Vakuutin, että olen tosissani.”  

Ali täytti tarvittavat kaavakkeet ja prosessi lähti käyntiin. Siihen sisältyi useita tapaamisia, keskusteluja muiden kauppiaiden kanssa sekä psykologisia testejä. Lopulta maaliskuussa 2021 Ali sai viestin; onneksi olkoon, sinulla alkaa kauppiasvalmennus! 

Jo samana keväänä hän aloitti työt kauppias Pauli Jaakkolan K-market Konalassa, josta jatkoi Mari Kaijaselle K-markettiin Vaaralaan. 

“Tein ihan täyspäiväisesti kaupan alan töitä. Se oli osa koulutusta, käytännön tasolla. Koulutukseen kuului myös teoreettinen puoli, tehtäviä, lähijaksoja, liiketoimintaa yleisesti ja spesifisti kauppaan liittyviä asioita.” 

Joulukuussa 2022 Ali sai kiitettävät paperit ja stipendin hyvin suoritetusta valmennuksesta.  

“Minulle oli alusta asti selvää, että mikäli saan kaupan, niin se tuskin sijaitsee Helsingissä, todennäköisesti jossain tunnin ajomatkan päässä. Olin jopa varautunut henkisesti muuttoon toiselle paikkakunnalle kaupan perässä,“ hän kertoo.  

Maaliskuussa tuli soitto, että mahdollinen kauppapaikka olisi vapaana.  

“Oli heti selvää, että tämä olisi minulle sopiva paikka. Helsingin Kampissa! En olisi ikinä uskonut, mutta tässä sitä nyt ollaan!” 

  

Hyvä johtaja antaa muillekin mahdollisuuden kehittyä 

Ali kertoo, että hänelle on tärkeää panostaa henkilökunnan osaamisen.  

“Sain tärkeän oivalluksen työskennellessäni Konalassa,” Ali kertoo. “Siellä kävi vanhempi kauppias tekemässä välillä vuoroja kalatiskillä. Hän kertoi minulle, että asia, jonka olisi toivonut ymmärtäneensä aikaisemmin, oli, että hyllyntäyttäjiä löytyy aina. Niitä, jotka tekevät työnsä ja laittavat kamat paikalleen. Mutta niitä ei löydy, jotka vievät sinun visiotasi eteenpäin. Pitää itse inspiroida ihmisiä, ja se lähtee vain ja ainoastaan sinusta itsestäsi.” 

Alin mukaan hyvä johtaja antaa mahdollisuuden opiskella ja oppia asioita. “Kun autat heitä menemään eteenpäin, silloin he myös auttavat sinua menemään eteenpäin,” hän sanoo. Ali pyrkii jakamaan tehtäviä, antamaan vastuuta ja mahdollisuuksia sen mukaan, mikä ketäkin kiinnostaa. Yksi voi ottaa vastuuta take away-puolesta, toinen voi lähteä kehittämään HeVI-osastoa.  

“Ymmärrän, että tämä on monelle nuorelle paikka, missä he ovat vain hetken aikaa töissä. Mutta arvoihini ehdottomasti kuuluu, että sen ajan, minkä he ovat täällä, he oppivat mahdollisimman paljon liiketoiminnasta. Siitä, miten kauppaa pyöritetään, miten markkinoidaan ja muuta. Siitä on hyötyä riippumatta siitä, mihin he tästä jatkavat,” Ali sanoo.  

“Haluan, että kauppa voisi toimia ponnahduslautana monelle nuorelle. Että he löytäisivät meiltä sellaisia asioita, mitä haluavat tehdä ja oppia, ja edetä sitten omaa tietään. Jotkut toki haluavat osastovastaaviksi tai myymäläpäälliköiksi, ja siinäkin on mahdollista tehdä vaikka koko elämän ura. Mutta kaikki eivät halua. Tahdon myös auttaa niitä, jotka haluavat päästä eteenpäin muualle.” 

 

Työn oppiminen tapahtuu käytännössä   

Oppisopimus on Alille tuttu osaamisen kehittämien muoto, ja tälläkin hetkellä henkilökunnasta yksi opiskelee oppisopimuksella ja toinen oppisopimusopiskelija on juuri aloittamassa. Ali itse on suorittanut Ava-akatemiassa työpaikkaohjaajakoulutuksen.  

“Oppisopimus on erittäin hyvä asia,” Ali sanoo. “Jos otetaan esimerkiksi tämä työpaikkaohjaajakoulutus. Se voi olla pohja, mutta eihän sitä opi vain käymällä kurssia, vaan pitää ohjata jotain ihmistä. Oikeasti olla kädet savessa tekemässä sitä. “ 

“Olen käynyt itse kauppakorkeakoulun. Se oli hyvin akateemista ja teoreettista opiskelua, josta voi toki oppia ne perusraamit. Mutta se, miten hyvä sinusta voi tulla, sen oppii vain siellä työpaikalla. Tietyssä työssä, tiettyjen ihmisten kanssa.” 

“Sama juttu se on ollut näiden kauppiashommien kanssa. Vaikka kuinka paljon opiskelin, niin kyllä ne isoimmat opit tulee siitä, että on ollut täällä tekemässä, “ Ali sanoo.  

“Se on asia, minkä pyrin saamaan niin itseni, kuin ihmiset, joiden kanssa työskentelen, ymmärtämään. Työn oppii vain tekemällä sitä. “ 

Alkavat tutkinnot