Restelin henkilöstojohtaja Marika Mäkelä: ”Henkilöstö on tärkein voimavaramme!”

Ravintola-alalla tuulee! Miten tästä selvitään? Muutoksen tuulet puhaltavat maailmalla muutenkin kuin koronan muodossa, sanoo Restel ravintoloiden henkilöstöjohtaja Marika Mäkelä. Lue, miten Restel on tukenut henkilöstöään korona-aikana.

”Lockdown, korona, hallituksen määräykset ravintoloiden sulkemiseksi 3 viikoksi. Tilanne on vaikeampi kuin viime keväänä, tukea ja helpotuksia on nyt vähemmän. Henkilöstö, tärkein voimavaramme, on koetuksella.”
Näin kuvailee Marika, Restelin henkilöstöjohtaja sitä, mikä häntä työllistää juuri nyt ja mikä on hänen työssään kaikkein ajankohtaisinta.

Koko vuosi on ollut erikoista aikaa ja ravintola-alalla eritoten. Restelin ravintolat ovat selvinneet korona-ajasta oikeastaan hyvin, ravintoloiden luonteesta johtuen: pikaruokaa, noudettavaa, autokaistoiltakin saatavilla. Irtisanomisilta on vältytty, lomautuksia on ollut jonkin verran, varsinkin tapahtumaravintoloiden kohdalla. Halukkaille on kuitenkin tarjottu työtä toisissa toimipisteissä, ja työntekijät ovatkin sitä hyödyntäneet.

Läpikulkuala

Ravintolat, ja varsinkin pikaruokaravintolat ovat usein nuorten ihmisten ensimmäisiä työpaikkoja. Marika luonnehtii ravintola-alaa ”läpikulkualaksi”. Monet ovat työssä ravintoloissa opiskelupaikkaa odotellessaan, opiskelujen ohella ja kesätöissä. Kaikki eivät halua jäädä ravintolatyöhön, vaan hinkua on myös alalta ponnistaa muille aloille. Restelissä tilanne on hyväksytty: ”näin se on, ja toimimme sen mukaan”. Aina joku lähtee ja toinen tulee. Jatkuva rekrytointi on siis menossa, jopa nyt, kun korona kurittaa ravintola-alaa. (vinkvink!)

Henkilöstö on tärkein voimavaramme. Ihan oikeasti!

Restelillä henkilöstö otetaan vakavasti ja tosissaan. Usein kuultu sanonta: ”henkilöstö on yrityksemme tärkein voimavara”, on Restelissä enemmän kuin sanonta. ”Haluamme vastuullisena työnantajana tutustuttaa käytännössä nuoret työelämän perusasioihin, työntekijän vastuullisuuteen omasta tontistaan, miten työelämässä toimitaan ja mitä työntekijältä odotetaan. Tuemme ja kannustamme urapolullaan eteenpäin haluavia. Haluamme myös pitää yllä mainettamme hyvänä, vastuullisena ja turvallisena työnantajana. Nuoret eivät välttämättä ajattele työpaikkansa taustoja kovin syvälle, mutta antaahan se luottamusta pysyvyyteen työpaikasta, kun taustalla on suuri ja vakavarainen yhtiö. Se ei ole ihan pikku juttu!”

”Saimme viime keväänä valtiolta koronatukea 1,5 miljoonaa euroa, josta puolet jaoimme työntekijöillemme, jotka olivat keväällä lomautettuina.”

Yhtenä merkkinä henkilöstön arvostamisesta on urapolkujen rakentaminen, vahvaan käytännön osaamiseen kannustaminen ja lisäopiskelun ja koulutuksen tukeminen, silloin kun halua on kehittyä ravintolaosaajana, bisneksenteossa, henkilöstötyön tai liiketoiminnan eri alueilla. Polku kulkee kaikilla, esimiehilläkin, ruohonjuuren perustyön kautta, jotta tiedetään mitä työ oikeasti on. Yrityskään ei ole vain yksi Restel, vaan useiden kansainvälisten brändien mukana on tarjolla erilaisia ravintolamaailmoja. Oppiminen, kehittyminen ja uralla eteneminen on jatkuvaa. Uraa voi luoda halutessaan monella tavalla.

Marika kertoo itse olevansa mieluummin tekevä kuin koulussa istuva. Hän on tullut tehtäviinsä ravintolan perustyötä tekemällä, aluksi tiskarin, astioiden keräilijän, kassatyöskentelyn ja hampurilaispihvien paistamisen kautta. Hän kertoo tietävänsä ja ymmärtävänsä sen, mitä ja millaista työtä eri ketjujen työntekijät arjessaan tekevät, mitä iloja ja haasteita siellä voi kohdata. Se helpottaa avun ja ratkaisujen löytämistä moniin tilanteisiin. Restel on mahdollistanut kouluttautumisen yhä vaativampiin tehtäviin, ja Marikankin opinnot ovat kulkeneet Restelin valmennus- ja koulutuskumppanin Ava-akatemian kautta osaajaksi.

Ava-akatemia kumppanina

Pitkä kumppanuus Avan kanssa on ollut antoisaa ja hyödyllistä. Ava on vastannut Restelin moninaisiin tarpeisiin vuosien varrella, ja ketteryys on ollut aitoa reagointia ja toimimista kysynnän mukaan. Marika oikein innostuu, kun hän pääsee kehumaan Avaa, ja tämäkös lämmittää pientä toimittajaa!

”Avan pieni koko, kotoisuus ja helposti lähestyttävyys, kun henkilöstö on tuttua – kontaktit ovat ihan henkilökohtaisia – helpottaa kanssakäymistä, asioista sopimista ja yhteistä kehitystyötä.” Vaikka Ava-akatemiassa on parin viime vuoden aikana ollut paljonkin henkilövaihdoksia, ihmettelee Marika, kuinka Avaan aina löytyykin niitä huipputyyppejä ja -osaajia. Hän epäilee syyksi hyvää henkeä, ja hyvää työnantajaa. (Eipä taida kauas erehtyä, toim.huom.)

Parhaillaan Ava-akatemia ja Restel Akatemia rakentavat yhdessä Restelin eri brändien tarpeisiin sopivia koulutuksia. Tämä on Marikan mukaan loistavaa yhteistyötä ja juuri sitä, mitä heillä tarvitaan nyt. Muutoksen tuulet puhaltavat maailmalla muutenkin kuin koronan muodossa, ravintola-ala on elävä ja kehittyvä ala, myöskin kasvava ala, eikä se ole katoamassa minnekään. Elämme toivossa, että mahdollisimman pian pääsemme väljemmille vesille Restelin mission mukaan: ”Jotta voit nauttia elämästä!”

Restelin_henkjohtaja_MMäkelä

 

Marika Mäkelä,
Restel Oy
henkilöstöjohtaja,
Restelissä vuodesta 2009

 

 

 

 

Restelillä on 9 brändiä:

 • hampurilaisravintolaketju Burger King,
 • meksikolaistyylinen pikaruokaketju Taco Bell,
 • buffet-ravintolaketju Rax Pizzabuffet,
 • baariketju Hemingway’s,
 • pubiravintolaketju Wanha Mestari,
 • amerikkalaistyylinen sporttibaari- ja ravintolaketju O’Learys,
 • ruokaravintolaketju Martina
 • liikenneasemaravintolaketju HelmiSimpukka sekä
 • Rahkatuotteistaan tuttu Isey Skyr Bar

Food&Events Tapahtumaravintolat

 • Hartwall Arena
 • Helsingin Jäähalli,
 • Helsingin Musiikkitalo
 • Espoon Metro Areena
 • Turun Messukeskus
 • Tampereen Jäähalli
 • Lahden Messukeskus
 • Lahden Konserttitalo ja Sibeliustalo

Yksittäisiä ravintoloita

 • ravintola Mestaritalli
 • ravintola Central
 • muikkuravintola Sampo, Kuopio
 • yökerho Kaarle XII

 

Marikaa jututti

Tessi Ranta-aho
Ava-akatemian viestintäkoordinaattori

Alkavat tutkinnot