10 + 2 vinkkiä loistavan työhakemuksen kirjoittamiseen!

Tuijotat tyhjää A4:sta eikä yhtään järkevää esimerkkiä omasta loistavasta ongelmanratkaisukyvystä tule mieleen. Lisäksi itsensä kehuminen tuntuu muutenkin vähän kiusalliselta. Kuulostaako tutulta? Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole useimmille helppoa, mutta siihen voi valmistautua ja siinä voi kehittyä. Lue vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen!

1. Kiinnitä huomio otsikolla

Hakemuksen otsikon ei välttämättä ole pakko olla muotoa ”hakemus ravintolapäälliköksi”. Voit herättää huomion kiinnostavalla otsikolla, joka tiivistää hakemuksestasi tai sinusta jotain olennaista.

2. Aloita tiiviillä esittelyllä

Ei ole tarpeen kertoa, mistä tai miten keksit hakea työtä, joten esittele itsesi suoraan ja tiivisti. Tuo esiin persoonaasi ja ammatillista osaamistasi. Mieti, mitä sinä olisit työnantajana kiinnostunut kuulemaan hakijasta ensimmäiseksi?  Lue tästä vinkit hissipuheen suunnitteluun! 

3. Minkä työnantajan ongelman ratkaisisit?

Työnantaja etsii aina työntekijää johonkin tarpeeseen, ratkaistakseen jonkin ongelman. Kerro, kuinka sinä voit auttaa ja minkälaista osaamista ja ratkaisuja sinulla on tarjota juuri tähän ongelmaan.

4. Osoita motivaatiosi

Osoita, että tunnet paikan, johon olet hakemassa. Miksi päätit hakea juuri tätä paikkaa? Mitä työpaikkailmoituksessa sanottiin? Voit peilata työpaikkailmoitukseen kertoessasi kokemuksistasi tai motivaatiostasi. Anna esimerkkejä sellaisesta osaamisesta, jota ilmoituksessa kaivataan.

5. Kerro saamastasi palautteesta

Kerro, minkälaista palautetta olet saanut esimerkiksi entisiltä työkavereilta, asiakkailta, opettajilta tai johtajalta? Nämä kertovat sinusta jotain myös ihmisenä. Pelkkä luonteenpiirteiden luettelo harvoin kertoo oikeasti ihmisestä juuri mitään.

6. Ole reippaasti itsevarma

Unohda vähättelevät sanat ja turha vaatimattomuus. ”Ihan hyvä” ei kuulu työhakemuksen sanavalikoimaan. Nyt on sinun aikasi esitellä kirkkainta osaamistasi ja parhaita puoliasi, ihan luvan kanssa!

7. Kerro havainnollistavia esimerkkejä pitkin tekstiä

Muista pitää tekstisi konkretian tasolla. Mitä olet oppinut urallasi? Mistä innostut? Missä olet onnistunut? Mistä sinua on kehuttu? Valitse työtehtävän kannalta oleellisia esimerkkejä.

8. Mieti hakemuksesi tyyliä

Millä tyylillä työpaikkailmoitus on kirjoitettu? Antaako yritys itsestään nuorekkaan, perinteisen, räväkän vai kuivan asiallisen mielikuvan? Voit halutessasi soveltaa samaa tyyliä hakemuksessasi, mutta ole silti oma itsesi. Väkinäisiä vitsejä ei tarvitse alkaa keksimään, vaikka työpaikkailmoitus olisikin kirjoitettu hassuttelevalla tyylillä.

9. Älä toista asioita, jotka löytyvät CV:stäsi

Hakemustekstissä ei ole tarpeen luetella työpaikkojasi tai kerrata opintojasi. Sen sijaan voit nostaa näistä esiin niitä asioita, jotka CV:ssäsi ei näy. Opiskelitko valinnaisena kursseja, oletko harrastanut jotain, tehnyt vapaaehtoistyötä tai osallistunut työssäsi projektiin, josta uskoisit olevan hyötyä tässä työssä? Kerro siitä!

 

+ 11: Valmistaudu hakemuksen kirjoittamiseen

Varmasti jo tiesitkin, että samaa hakemusta ei pitäisi käyttää useampaan paikkaan, vaan hakemus on aina räätälöitävä haettavan työpaikan mukaan.

Mikään ei kuitenkaan estä keräämästä esimerkiksi puhelimesi muistioon tai Word-dokumenttiin materiaalia, josta voit ammentaa hakemuksia kirjottaessasi. Kirjoita tilanteista, jolloin onnistuit erityisen hyvin työssäsi. Mitkä ovat hyviä ominaisuuksiasi? Mitkä ovat vahvuuksiasi? Mitä kollegasi tai asiakkaasi ovat sinusta sanoneet? Käy mielessäsi läpi vaikka koko opiskelu- ja työurasi. Mitä harrastuksesi ovat sinulle opettaneet? Mitä kaikkea osaat? Hakemuksen kirjoittaminen helpottuu huomattavasti, kun ei tarvitse joka kerta aloittaa aivan tyhjästä.

+ 12 Pyydä palautetta

Kysy palautetta entiseltä työkaveriltasi, puolisoltasi tai ystävältäsi. Voit kysyä myös rekrytoijalta palautetta hakemuksestasi. Entinen työkaverisi saattaa huomata, ettet ole maininnut ollenkaan järjestelmällisyyttäsi ja lojaaliuttasi, vaikka hänestä ne ovat parhaita puoliasi. Ystäväsi saattaa huomata viestiisi lipsahtaneet kirjoitusvirheet tai vähättelevät sanavalinnat, johon et itse kiinnittänyt huomiota.

Omalle tekstilleen sokeutuu herkästi, joten mitä useampi lukee hakemuksesi läpi, sen parempi.

 

Lue myös muut vinkit työnhakuun:

 

Kuinka rakentaa Linkedin-profiili urapolun tai työnhaun tueksi?

Kuinka teen hyvän ja selkeän CV:n?

Mikä on hissipuhe? 6 vinkkiä hissipuheen suunniteluun

9 + 1 vinkkiä videoesittelyn tekoon työnhaussa

Alkavat tutkinnot