Mitä kaikkea sinä osaatkaan! Oletko kartalla?

Tuntuuko sinusta, että odotukset ja vaatimukset osaamiselle tuntuvat kovenevan. Pätevä ja kätevä monitaituri saa paikan. Se saatat kuitenkin olla sinä.

Tunnistatko sinä oman osaamisesi, omat vahvuutesi? Osaaminen on paljon laajempaa kuin kouluissa opittu tieto. Sinua on opettanut koti, kaverit, harrastukset ja aktiivisuus yleensäkin, Siperiakin. Taidot ja osaaminen saattavat olla sinulle niin itsestään selviä, että luulet jokaisen osaavan. Toinen näkee sen sinussa, vaikket itse huomaisikaan.

Itsetuntemus ja omanarvontunto nousuun!

Osaaminen on kivaa. Usko pois, tuntuu hyvältä huomata ja myöntää itselleen omat vahvuutensa. Se on täysi vastakohta sille, mitä tunnet kun koet, ettet osaa, tai riitä. 😥 Kun tunnistat ja tunnustat oman osaamisesi, tiedät paremmin, mihin sinusta on niin työssä kuin muutenkin elämässä. Kun tiedät omat vahvuutesi, saat hyvät reunakivet polkuusi, ja kulku on helpompaa kohti tavoitteitasi.

Sinun osaamistesi yhteenlaskettu paketti on ainutlaatuinen. Jotkut vahvuudet ovat tilanteesta riippuen eteenpäin vieviä tai esteitä. Sekin on hyvä tunnistaa. Miten voit parhaiten hyödyntää juuri sinun osaamispakettiasi? Missä tehtävissä, millä alalla on tarvetta osaamiselle, jota sinulta löytyy? Yllätä itsesi leikkimällä ajatuksella ja villillä veikkauksella ihan tosissaan.

Muista: Saat osata, saat olla osaamisestasi iloinen ja ylpeä! Unohda sananparret, joiden mukaan et saisi tuoda vahvuuksiasi itse esille. Ole sinä se kissa, joka nostaa itse häntänsä! Voi olla turha odottaa, että joku muu sen tekee, vaikka kieltämättä se vasta makealta maistuukin, kun joku toinen kiittää ja kehuu. Mikset tekisi sitä siis kaverille? Kehu kaveri päivässä!

Vahvuus- ja osaamiskartta 

Tämän Riikka Pajusen alun perin kehittämän osaamis- ja vahvuuskartan avulla voit kerätä ja koota itsellesi kunnon voimalatauksen. Voit tehdä sen yksin tai yhdessä ystävän tai työporukan kanssa. Kaveri huomaa sinussa sen, mitä itse et. Kuuntele, kiitä ja usko pois!

Sinun tehtäväsi:

Ota riski iloon ja vahvistumiseen vastaamalla kysymyksiin. Listaa eri otsikoiden alle omia vahvuuksiasi ja osaamisiasi, kaikki on oikein. Anna tulla kaikki, vaikka ne eivät liittyisi työhösi mitenkään. Mallisanat ovat vain ehdotuksia, ne ovat vinkiksi, ohjaamaan ajatteluasi moniulotteiseksi. Sinä voit olla paljon enemmän ja ihan jotain muuta.

Lähde: Riikka Pajunen; Omaa tehtävää etsimässä -kirjan voit tilata suoraan Riikalta.

 

Alkavat tutkinnot