Kahvilayrittäjä Victoria Nuottanen tiesi jo 14-vuotiaana perustavansa oman kahvilan

Victoria Nuottanen tiesi jo 14-vuotiaana, että hän haluaa oman kahvilan. Unelmasta on tullut totta selkeän vision johdattamana, suunnitelmallisesti ja ahkerasti työtä tehden ja jatkuvasti uutta opetellen.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Victoria Nuottanen, Kahvi Charlotta -yrittäjä ja ideanikkari.

Pursuan ideoita, joita ilokseni pääsen toteuttamaan yrittäjänä. Aivan kaikkia ideoitani en toteuta, vain ne, joita ensin olemme pallotelleet yhdessä kollegani ja yrittäjäystäväni kanssa ja kokeilemisen arvoisiksi arvelleet. On mahtavaa ideoida ja pompotella ideoita yhdessä toisen kanssa. Uudet ideat ja niiden toteuttaminen juuri ovat minulle yrittäjähenkisyyttä ja yrittäjäelämän parhainta puolta.

Olen ollut kahvialalla jo yli 15 vuotta, 14-vuotiaasta asti. Silloin tiesin ja päätin, että haluan oman kahvilan ja ravintolan. Tähtäsin kohti unelmaani, kun työskentelin ulkomailla useamman vuoden ja keräsin ideoita eri kahviloista ja ravintoloista – jatkuvasti uutta opetellen. Samalla tienasin ja säästin omaa kahvilaa varten rahaa.

Alle kaksikymppisenä olinkin säästänyt jo kymppitonnin kahvilaa varten omalla työlläni. En ole varakkaasta perheestä, enkä saanut rahallista apua kotoa, vaan maksoin itse vuokrani ja kaikki kuluni. Vauhdikasta nuoren ihmisen elämää onnistuin kuitenkin elämään pienellä budjetilla, kun tein tarkkoja valintoja ja harkitsin ostokseni tarkkaan. Varmuuden vuoksi siirsin säästämäni rahat äidin taakse turvaan, jotta en tiukan paikan tullen olisi niitä käyttänyt. Vannotin äitiä olemaan antamatta rahoja minulle ja pitämään ne tallessa kahvilaani varten.

Ensimmäisen liiketoimintasuunnitelmani tein 18-vuotiaana.

Nyt Kahvi Charlottassa on noin 10 työntekijää, sekä vakituisia täyspäiväisiä että opiskelijoita ja pian on pari työntekijää tulossa lisää, sillä toimintamme kasvaa koko ajan.

Kampin Kahvi Charlotta on kuin olohuone, jonne voi tulla jo aamulla, työpäivän aikana tai sen jälkeen viettämään aikaa ja tapaamaan ystäviä, hyvän kahvin ja tuoreiden herkkujen pariin. Vantaalla, Tikkurilan vanhassa vernissatehtaassa, Kahvi Charlottan yhteydessä Kulttuuritehdas Vernissassa järjestetään monenlaisia tapahtumia, konsertteja, teatteriesityksiä ja seminaareja. Kahvilassa on A-oikeudet ja mahtavat näkymät Keravanjoen koskelle.

Yksi unelmani toteutui myös, kun avasin Vantaan Rekolaan pienen kahvipaahtimon, jossa itse paahdamme suoraan pienviljelijöiltä ostamamme raakakahvit. Haluan turvata sen, että kahvinviljelijät saavat kunnon korvauksen työpanoksestaan. Tuomme kahvia mm. Kolumbiasta, Equadorista, Guatemalasta sekä Etiopiasta. Eettisyys ja ekologisuus on minulle tärkeää, olen käynyt paikan päällä tutustumassa viljelijöihin sekä heidän toimintaansa. On hienoa tehdä työtä heidän kanssaan, kun tiedän, että kahvi on vastuullisesti tuotettua. Kahvipaahtimon yhteydessä Rekolassa on kahvimyymälä ja pieni, muutaman pöydän kahvila. Ihania kahvejani on jo saatavilla myös joissakin kaupoissa – teemme yrityksille ja yhteisöille nimikkokahvejakin.

Mitä tekemistä sinulla on Ava-akatemian kanssa?

Kesällä 2020 sain päätökseen opiskeluni Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta Ava-akatemiassa. Olin kaivannut uutta osaamista itseni ja yritykseni kehittämiseen ja halusin uusia ideoita, joita kehitellä.

Miksi juuri Ava-akatemia?

Löysin Avan netistä ja maksuttomuus oppisopimusopiskeluna tuntui juuri oikealta. Halusin käyttää tätä loistavaa järjestelmää, joka meillä on – ja yllätyin positiivisesti. Se oli jotain ihan muuta kuin aikoinaan peruskoulussa: kaikki opiskelijat olivat tosissaan ja innoissaan opiskelusta. Ryhmä oli motivoitunut, kaikki kannustivat toisiaan, sekä opiskelijat että opettajat. Opiskelu tempaisi mukaansa kunnolla.

Vaikka saimme hyvin ennakkotietoja opinnoista, en ihan osannut odottaa, että ilmainen koulutus voisi olla näin laadukasta. Opettajat olivat asiansa osaavia ja avuliaita.  Koulutus sisälsi sen mitä lupasikin ja antoi enemmänkin.

Mitä hyödyit opinnoistasi?

Sain valtavasti työkaluja omaan työskentelyyni, siihen, miten organisoin tekemisiäni ja johdan omaa työtäni. Opit tulivat heti käyttöön ja hyödyksi. Koulutus avasi silmiäni sille, mitä kaikkea voinkaan tehdä. B-to-B -ajattelu on ollut hyödyllistä.

Entä visiosi ja tulevaisuuden toiveesi?

Kansainvälistyminen kiinnostaa ja uudet projektit ovat jo mielessäni, mutta ei niistä vielä sen enempää…

Onnea matkaan, Victoria!

 

Victoriaa haastatteli
Tessi Ranta-aho
Viestintäkoordinaattori
Ava-akatemia

 

Tutustu Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon!

Alkavat tutkinnot