Iina vei yritysideansa haaveista käytäntöön tutkinto-opintojen avulla

Iina Kuusisto-Leppänen on monialainen ja kokenut yrittäjä, joka syventää osaamistaan suorittamalla liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon Ava-akatemiassa. Miten tutkinnon sisällöt tukevat oman yritystoiminnan kehittämistä ja kuinka oppisopimusopiskelu sopii yrittäjälle?

Kerro itsestäsi, kuka olet ja mitä teet?

Olen Iina ja opiskelen Avassa liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa. Olen toiminut 13 vuotta terveydenhuoltoalan yrittäjänä. Vuosi sitten perustin sivutoiminimen, Kuu & Moon Median, jonka kautta teen muun muassa markkinointia ja sisällöntuotantoa pienille yrityksille.  

Tällä hetkellä teen Kuu & Moon Median kautta töitä sisällöntuottajana, toimitussihteerinä lehtipuolella ja radiotoimittajana. Lisäksi teen musiikkia taiteilijanimellä Iina Kuu.  

Olen suorittanut aiemmin Tredussa liiketoiminnan ammattitutkinnon.  

Kuinka valitsit juuri Ava-akatemian ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon?

Minulla on yrittäjänä vuosien kokemus myynnistä ja markkinoinnista, ja halusin syventää osaamistani ja oppia lisää. Minulle oli heti opintojen päätyttyä selvää, että haluan jatkaa opiskelua erikoisammattitutkinnossa. 

Minua kiinnosti erityisesti digimarkkinointi, sosiaalinen media ja brändinrakennus. Huomasin, että Avalla on mahdollista suorittaa liiketoiminnan erikoisammattitutkinto ja yhtenä suuntautumisvaihtoehtona oli brändinrakentaminen.  

Asun Tampereella enkä aluksi tullut edes ajatelleeksi, että opinnot voisi suorittaa myös muualla, mutta Avassa kaikki järjestyikin etäyhteyksin. 

Päätin siis hakea ja pääsin mukaan alkavaan ryhmään. Minulla oli juuri ollut edellisen tutkintoni näytön arviointi ja siitä heti seuraavana päivänä alkoi orientaatio Avassa. Nämä menivät siis sattumalta todella limittäin, mutta olen ollut tosi tyytyväinen. Minulla on valtava tiedonjano, eikä ollut mitään syytä, miksi olisi pitänyt odotella välissä. 
 

Oppisopimuksesi Avassa keskittyy erityisesti Kuu & Moon Median kehittämiseen. Mikä on Kuu & Moon Media?

Kuu & Moon Media tarjoaa pienen yrityksen näköistä digimarkkinointia, sisällöntuotantoa ja brändäystä ja näihin liittyvää konsultointia.  

Olen huomannut, että isoilla markkinointifirmoilla saattaa olla hukassa realiteetit siitä, mitä on olla pieni palvelualan yrittäjä. Esimerkiksi yksin toimivalla kosmetologilla tai hierojalla on rajallinen määrä tunteja ja rajallinen markkinointibudjetti. Ei pienellä yrittäjällä ole varaa, eikä usein edes tarvetta, suureen ja korkealentoiseen markkinointiin.  

Uskon että oma pitkä kokemukseni palvelualan yrittäjänä voi olla palvelus monelle, joka kaipaa apua yrityksensä markkinoinnin kehittämisessä. Minun on mahdollista toimia markkinoiden kysynnän mukaan, oli se sitten sisällöntuotantoa toiselle yritykselle tai markkinoinnin ja brändäyksen opettamista aloittavalle yritykselle. 

Kuu & Moon Mediaan voi tutustua osoitteessa www.kuumoonmedia.com . 

 

Kuinka työn ja opiskelun yhdistäminen on sujunut?

Toki olisi hienoa jäädä vähäksi aikaa töistä pois ja opiskella vain päivät pääksytysten. Aikuisena ja yrittäjänä on kuitenkin paljon kaikkea muutakin elämässä. Oppisopimus ja etäopiskelu on mahdollistanut sen, ettei opiskelu ole liian kuormittavaa, eikä ole vienyt tuloja oikeastaan ollenkaan. Yrittäjänä olen jaksottanut työn ja vapaa-ajan niin, että tämä opiskelu on minun vapaa-aikaani. 

Minulle etäopiskelu sopii hyvin, pyrin vain saamaan opinnot mahdollisimman nopeasti eteenpäin, jotta pääsen toteuttamaan suunnitelmiani Kuu & Moon Median pyörittämisessä.  

Jos joku pohtii opiskelemaan lähtemistä ja miettii, onko se liian kuormittavaa, voin kyllä suositella omasta puolestani. En kokenut tätä ollenkaan liian kuormittavaksi. Opinnot on mahdollista nivottaa työelämään niin hyvin, että se on pitkälle omasta innostuksesta ja ajanhallinnasta kiinni.  

 

Kuinka liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon sisällöt ovat sopineet omiin ja yrityksesi tavoitteisiin?

Opinnot on tukeneet tavoitteitani yrittäjänä erittäin hyvin. Aiheet ovat olleet sellaisia kuin oletinkin ja olen ollut erittäin tyytyväinen oppilaitoksen koulutustasoon ja menetelmiin. Verrattuna liiketoiminnan ammattitutkintoon, erikoisammattitutkinnossa mennään pitkälti samoissa aiheissa, mutta syvemmälle. 

Oman oppisopimukseni tarkoituksena on ollut kiteyttää ja selkeyttää kokonaisvaltaisesti yritystoimintaani ja erityisesti tämän sivutoiminimen toimintaa. Kuu & Moon Mediasta ei ole tarkoitus tulla päätyötäni, mutta tavoitteenani on kasvattaa sen osuutta tulevaisuudessa.  

Olen esimerkiksi tehnyt näyttöä varten liiketoimintasuunnitelman Kuu & Moon Medialle ja siitä on ollut erittäin paljon hyötyä. Kun valmistautuu esittämään yrityksen strategian, analysoimaan omaa toimintaansa ja tekemään kaavakuvia yrityksen toiminnan rakenteista, niin se hahmottuu itsellekin ihan eri tavalla ja ymmärtää, mihin kannattaa keskittyä.  

 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?  

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon opinnot ovat auttaneet hahmottamaan toimintani tärkeimmät kulmakivet, kiteyttämään suunnitelmiani ja tuomaan ne käytäntöön. Yritysidea ei ole enää haaveen tasolla, vaan on tullut konkreettiseksi. 

Tulevissa opinnoissani haluan jatkaa yritykseni kehittämistä ja kerätä lisää tietoa digimarkkinointiin ja brändäykseen liittyvistä aiheista. Parhaillaan olen tekemässä brändikirjaa Kuu & Moon Medialle ja odotan erityisesti tulevia brändinrakennuksen opintoja kuin kuuta nousevaa.  

 

Iina Kuusisto-Leppänen, Yrittäjä

 

Tutustu Iinan suorittamaan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoon TÄSTÄ!

Alkavat tutkinnot