Toyota panosti työyhteisön psykologiseen turvallisuuteen valmennuksella

Toyota Material Handling Finland Oy:n esihenkilöt osallistuivat Ava-akatemian tarjoamaan psykologisen turvallisuuden valmennukseen, joka auttoi yritystä parantamaan tiimityöskentelyä ja henkilöstön osallistamista. Toyota saavutti halutun Great Place to Work -sertifikaatin alkuvuodesta 2025.

Ava-akatemian Psykologinen turvallisuus -valmennus on johtamis- ja asiantuntijatyötä tekeville suunnattu valmennus, joka auttaa kehittämään resilienssiä, suorituskykyä ja psykologisen turvallisuuden johtamista. Valmennus sisältää henkilökohtaisen S.A.F.E.T.Y.™-testin ja raportin, sparrausta omien tulosten pohjalta sekä tutkittua tietoa ja käytännön harjoituksia.

Toyota Material Handling Finland Oy:n HR&HSE Manager Jaana Paajanen kertoo kokemuksia Psykologinen turvallisuus työyhteisössä-valmennuksesta. Paajanen vastaa Toyotalla henkilöstöhallinnosta, kestävästä kehityksestä sekä työsuojelupäällikön roolista. Valmennus järjestettiin kaikille Toyotan esihenkilöille tiimiesihenkilöistä johtoryhmään.

 

Miksi halusitte valmennuksen psykologisesta turvallisuudesta?

Halusimme varmistaa, että kaikki esihenkilömme ymmärtävät, mitä psykologinen turvallisuus tarkoittaa, tunnistavat siihen vaikuttavat tekijät ja voivat aktiivisesti edistää sitä omissa tiimeissään.

Yksi viime vuoden kehityskohteistamme oli henkilöstön osallistaminen päätöksentekoon ja siihen tarvitaan vahvaa psykologista turvallisuutta tiimissä. Tavoitteenamme on luoda ympäristö, jossa jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi, kuulluksi ja uskaltaa tuoda esiin omat mielipiteensä.

 

Kuinka saavutitte Great Place to Work- sertifikaatin?

Vuosi sitten tammikuussa osallistuimme ensimmäistä kertaa Great Place to Work -henkilöstötutkimukseen, mutta emme vielä silloin saaneet sertifikaattia. Tutkimuksen tuloksista nousi esiin kehityskohteena henkilöstön osallistaminen, ja tämä valmennus linkittyy osaltaan siihen. Jäimme pohtimaan, miten voisimme yritystasolla vahvistaa tunnetta siitä, että jokainen tulee kuulluksi. Halusimme varmistaa, että psykologinen turvallisuus on jatkossa sillä tasolla, että jokainen uskaltaisi sanoa mielipiteensä, eikä mikään ainakaan siitä jäisi kiinni.

Teimme kyselyn vuoden päästä uudestaan ja olimme kehittyneet huimasti. Alkuvuodesta 2025 saimme Great Place to Work- sertifikaatin.  Tietenkin olemme tehneet paljon erilaisia toimenpiteitä. Psykologinen turvallisuus työyhteisössä-valmennus oli yksi asia tässä kokonaisuudessa.

 

Miten Psykologinen turvallisuus työyhteisössä-valmennuspäivä sujui?

Päivä oli onnistunut ja hyvänhenkinen tilaisuus, jossa käytiin yhdessä keskusteluja, pohdittiin ja tehtiin ryhmätehtäviä. Keskustelujen ja ryhmätehtävien kautta osallistujien ymmärrys ihmisten erilaisuudesta syveni.

Keskeistä oli yhteinen ymmärrys psykologisesta turvallisuudesta: mitä se tarkoittaa, mitkä tekijät siihen vaikuttavat ja miten sitä voi edistää omassa tiimissä. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa jokainen voi olla oma itsensä, uskaltaa ilmaista mielipiteensä ja osallistua yhteisiin asioihin.

Jokainen teki S.A.F.E.T.Y.™-profiilin, joka auttaa tunnistamaan henkilökohtaisia triggereitä, eli niitä asioita, jotka voivat horjuttaa psykologisen turvallisuuden tunnetta arjessa ja työelämässä.

 

Mitkä olivat tärkeimmät S.A.F.E.T.Y.™-profiilin hyödyt?

Esimerkiksi ulkopuolelta määrätyt tarkat aikataulut voivat olla toiselle suuri stressitekijä, kun taas joku toinen saattaa arvostaa sitä ja hänellä se vähentää stressiä. Profiili auttoi osallistujia ymmärtämään paitsi itseään paremmin myös tunnistamaan tiimikavereidensa erilaisia tarpeita ja reaktioita. Näiden tunnistaminen on tärkeää ja ne ovat hyvin yksilöllisiä.

Jokainen esihenkilö teki itselleen S.A.F.E.T.Y.™-profiilin ja sitoutui käymään sen läpi oman esihenkilönsä kanssa. Tämä auttoi luomaan yksilöllisempiä johtamistapoja, joissa huomioidaan kunkin työntekijän henkilökohtaiset triggerit. Jos profiili esimerkiksi osoitti vahvaa autonomian tarvetta, esihenkilö ymmärtää tukea enemmän työntekijän itsenäisyyttä.

 

Miten yhteistyö Ava-akatemian kanssa sujui?

Ava-akatemia ei ollut meille ennestään tuttu ja Psykologinen turvallisuus työyhteisössä-valmennus löytyi Google-hakujen kautta. Koulutuspäällikkö ja valmentaja Mirka Redsven tuli nopeasti tutuksi ja osoittautui erinomaiseksi kouluttajaksi. Hän osasi selittää psykologiseen turvallisuuteen liittyviä vaikeitakin asioita selkeästi ja kertoi hyvin konkreettisia esimerkkejä.

Meillä on nyt käynnistynyt myös oppisopimuskoulutukset Ava-akatemian kautta. Tarjoamme työntekijöillemme Lähiesihenkilötyön ammattitutkintoa ja kolme henkilöä on jo aloittanut opintonsa.

Jatkossa tarkoituksena on rakentaa yhtenäinen portaali, josta työntekijät voivat helposti löytää kaikki tarjolla olevat koulutukset. Tämä edellyttää myös tarkempaa arviointia koulutuskumppaneista ja siitä, mitä eri koulutustahot voivat tarjota.

Oppisopimusmalli on erittäin hyödyllinen sekä työnantajalle että työntekijälle. Se on edullinen, työelämälähtöinen ja käytännönläheinen tapa oppia. Pohdimme jatkossa varmasti oppisopimuksen käyttöä myös muihin kuin lähiesihenkilötyöhön tutkintoihin.

 

Lue lisää psykologisesta turvallisuudesta:

6 + 1 vinkkiä esihenkilöille: näin vahvistat ja mittaat psykologista turvallisuutta työpaikallasi 

Menestyvän tiimin salaisuus on psykologisessa turvallisuudessa 

 

Tutustu Psykologisen turvallisuus työyhteisössä- valmennukseen:

Psykologinen turvallisuus työyhteisössä -valmennus 

S.A.F.E.T.Y.™ lisää suorituskykyä 

Alkavat tutkinnot