Maatalousyrittäjä Laura Parmainen innostui markkinoinnista

Maidontuottaja ja yrittäjä Laura Parmainen opiskeli markkinointia ja liiketoimintaa Ava-akatemiassa.

Vuosien varrella yrittäjän kiinnostus on laajentunut lehmistä, viljelyyn, matkailuun ja luontoarvoihin. Kainuun Sotkamossa sijaitseva Roemakka on maatila, jossa vierailijat voivat oppia luonnonmukaisesta viljelystä ja eläintenhoidosta. Nyt Roemakka on muutosvaiheessa ja hakee uutta muotoaan maaseutumatkailun ja erikoiskasvien parissa.

 

Kerro itsestäsi, kuka olet?

Olen Parmaisen Laura, yrittäjä, ja tällä hetkellä päätoimintani on lypsykarjan hoito eli maidontuotanto. Minulla on 40 kanaa, joiden munia myyn suoraan asiakkaille. Lisäksi suoramyyntinä tarjoan ternimaitoa ja hunajaa.

Tilani toimii myös kotieläinpihana ja tarjoan Green Care –palveluita, eläinavusteista toimintaa ja majoitusmahdollisuuksia. Meillä on esimerkiksi vieraillut koululuokkia ja erityisryhmiä.

Tämä on siis hyvin monipuolinen yhdistelmä. Tällä hetkellä olen siirtymävaiheessa. Suoramyynti, kanat ja mehiläiset pysyvät mukana, mutta lypsykarjasta luovun ja siirryn erikoiskasvituotantoon. Haaveenani on kasvattaa valkosipulia pääkasvina.

Brändiäni on tarkoituksella alusta asti rakennettu joustavaksi, jotta sen alla voi toimia monipuolisesti. En ole halunnut rajata toimintaa vain yhteen tuotteeseen, kuten esimerkiksi ”Kolmisopen maitoon”, joka olisi voinut estää muita tuotantosuuntia.

 

Miksi päätit yrittäjänä lähteä opiskelemaan Liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa?

Kun aloitin maaseutumatkailun, huomasin selkeän eron maidontuotantoon. Maidontuotannossa ei tarvitse itse myydä tuotetta, koska olen osuuskunnan jäsenenä ulkoistanut myynnin. Matkailussa taas pitää osata myydä itse. Tästä syystä päätin lähteä opiskelemaan myyntiä ja markkinointia. Rehellisesti sanottuna inhoan myymistä. Lähdin opiskelemaan osittain myös siksi, että saisin taklattua tämän tunteen.

Opintojen myötä ajatukseni liiketoiminnastani alkoivat muuttua. Alun perin suunnittelin näytöt matkailuun liittyviksi, mutta ajan kuluessa matkailu ei enää tuntunut niin vahvasti omalta jutulta. Lopulta tein näytöt tulevaisuutta ajatellen erikoiskasvituotantoon liittyen.

Nyt minulla on valmiina markkinointisuunnitelma erikoiskasville, jonka istutan ensi syksynä. Olen ainakin markkinoinnin suunnittelun suhteen hyvin etunenässä, ja tilanne on siltä osin ideaali. Matkailun kanssa kävi aikanaan toisinpäin, markkinointi olisi pitänyt opetella ennen kuin lanseeraa tuotteen.

 

Kuinka oppisopimus on sopinut sinulle yrittäjänä?

Oppisopimus ja etäopiskelu on ollut minulle luonteva tapa opiskella, sillä olen aiemmin suorittanut YAMK-tradenomin käytännössä etänä. Nykyään voi onneksi opiskella mitä tahansa, missä tahansa.

Oppisopimuksen ehdoton etu on se, että kaikki harjoitustyöt voi tehdä suoraan omaan työhön liittyen. On helpompi löytää aikaa opiskelulle, kun se tukee suoraan käytännön tekemistä.

Työtä on tällä hetkellä niin paljon, että jos opiskelisin vain opiskelun ilosta ja lukisin teoriaa, joka ei suoraan liittyisi työhöni tai kehittäisi yritystäni, se ei tuntuisi mielekkäältä.

 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Yrittäjäpuheenvuorot ovat olleet ehdottomasti antoisimpia, koska niissä on vahva käytännön näkökulma.

Toinen tärkeä osa oppisopimusta on mentoriyhteistyö. Tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella vaatii hyvää mentoriyhteistyötä tai kollegan tukea. Mentorini ei ollut minulle entuudestaan tuttu, vaan löysin hänet mentoripankista. Yhtenä kriteerinäni oli, että hän olisi myös nuorkauppakamarilainen, kuten minäkin.

Heti ensimmäisellä valinnalla löytyikin henkilö, jonka kanssa yhteistyö sujui luontevasti. Hän oli itse yrittäjä ja sattui vielä olemaan markkinointitoimiston toimitusjohtaja, mikä toi mentorointiin vielä enemmän lisäarvoa.

Teimme mentorin kanssa kuukausittaista yhteistyötä ja pidimme säännöllisiä palavereita. Ne olivat todella hyödyllisiä, koska sain käsitellä suoraan oman yritykseni asioita ja viedä niitä eteenpäin.

Meillä oli mielestäni todella hedelmällistä yhteistyötä. Välillä keskustelut olivat tiukkaa asiaa ja välillä rennompaa, mutta juuri se teki niistä arvokkaita ja antoi eniten.

 

Onko jokin ollut haastavaa opinnoissasi?

Näytöt meinasivat jäädä lopussa roikkumaan. En ehkä näyttösuunnitelmaa tehdessäni osannut miettiä, miten veisin käytännössä näyttöä eteenpäin.

Sain kuitenkin näytöt tehtyä ja lopulta kiitettävää palautetta. Tein markkinointisuunnitelman valkosipulille, jossa käsittelin kohderyhmää, tuotteistamista, eri markkinointikanavia ja brändin rakentamista ja esimerkiksi sitä, miten kilpailija-analyysi tehdään ja kuinka tuotteistaminen toteutetaan. Pohdin myös esimerkiksi tuotteen markkina-asemaa, kertahankintoja ja eri markkinointikanavia.

 

Mitä käytännön oppeja olet saanut yritystoimintasi kehittämiseen?

Ehdottomasti tärkein oivallus oli marssijärjestyksen hahmottaminen. Liikevaihdosta pitäisi oppikirjojen mukaan käyttää 10–20 prosenttia markkinointiin. Tämä oli oman historiani takia minulle hankala sisäistää, mutta se toi ymmärryksen siitä, kuinka vaikeaa markkinointi itse asiassa on.

Ei riitä, että on hyvä tuote ja itse tietää sen olevan hyvä. Sen täytyy myös olla sellainen, jota kohderyhmä oikeasti haluaa. Se, että tuotteelle pitää aktiivisesti rakentaa markkinat, oli tärkeä oivallus. Ei riitä, että perustaa verkkokaupan ja kuvittelee kaikkien löytävän sen.

Tarinallistaminen on myös asia, jota olen pohtinut paljon, koska puhuminen on itselleni melko luontevaa. Käsittelimme yrittäjän ja tuotteen tarinallistamista ja koen sen olevan todella tärkeää. Uskon myös orgaanisen näkyvyyden merkitykseen.

 

Mitä suunnitelmia sinulla on tulevalle opintojen suhteen?

Valmistuminen oli helpotus, sulkee yhden periodin. Nyt tärkeintä on hyödyntää opittua eikä palata vanhoihin toimintatapoihin.

Aloitan Kajaanin Nuorkauppakamarin puheenjohtajana ja sen myötä aloitan lähiesihenkilötyön ammattitutkinnon opiskelun. Valitsin yhdeksi vapaavalintaiseksi opintokokonaisuudeksi graafisen suunnittelun perusteet. Myynnin ja markkinoinnin puolelle on jäänyt sellainen nälkä ja haluan vielä syventää osaamistani.

 

Mitä haluaisit sanoa yrittäjälle, joka miettii oppisopimuksella opiskelua?

Jos vertaa AMK- tai YAMK-tutkintoihin, niin tieteellinen näkökulma ei ole samalla tavalla mukana ja opiskelu on siltä osin kevyempää. Yrittäjän ja opiskelijan näkökulmasta täytyy sanoa, että jos tässä tilanteessa olisi pitänyt kirjoittaa 70-sivuisen opinnäytetyön verran tieteellistä tekstiä, niin ei olisi kyllä kiinnostanut.

Ennen kaikkea korostaisin hyvän mentorin löytämistä. On tärkeää, että mentorin ja opiskelijan välillä on hyvä yhteys. Jos kyseessä on ensimmäinen ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto, opiskelija ei välttämättä edes tiedä, mitä mentorilta voi odottaa.

Monella tuntuu tulevan mentorin etsimisessä kiire. Mentorin etsimiselle kannattaa antaa rauha, jotta voisi löytää oikean henkilön tukemaan oppimista.

 

Tutustu Lauran yrityksen toimintaan:

Roemakka-nettisivut

Instagram

 

Lue lisää:

Yrittäjä! Tiesitkö, että oppisopimusopiskelijana saat kokeneen mentorin tueksesi?

Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto – myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala

Alkavat tutkinnot