Sain ilokseni juuri juhannuksen alla jututettavakseni Harri Mattisen, joka pyörittää peräti neljää (4!) K-kauppaa Lappeenrannassa. Kesäkaupunki valmistautuu sesonkiin, kun kotimaan matkailu vilkastuu lomien alkaessa ja tuo toivottavasti Saimaan rannalle väkeä.
Harrin opinnot Avassa ovat juuri päättyneet, todistus on jo postitettu, muttei vielä ole ehtinyt komeilemaan kauppiaan seinälle. Tosin arvelen, että Harrin tyyliin ei kuulu todistuksilla mahtailu, ennemminkin hänestä huokuu tekemisen ja kehittymisen eteenpäin vievä meininki.
Urapolku pohjoisesta etelään, keittiöstä kauppaan
Tornion poika pohjoisesta kävi ammattikoulun ravintolakokkilinjan, joka auttoi hänet työelämän makuun ravintoloiden keittiöissä. Kiinnostus ruokaan ja ruuanlaittoon vei hänet työharjoitteluun Italiaan, jossa ravintolakulttuuri on eläväistä ja hyvin erilaista kuin Suomessa. Työura eteni Restelin ravintoloiden keittiöissä vuoropäällikön tehtävien kautta keittiöpäälliköksi ja toi Harrin etelää kohti, Imatralle. Toki hyvänä vaikuttimena oli myös puolison työkuviot, jotka ohjasivat pariskunnan itärajan tuntumaan.
Harri kertoo työskennelleensä vahvan yrittäjähenkisesti ja sitoutuen koko ravintolatyöaikansa. Eteenpäin menemisen visiot ja tarve päästä toteuttamaan omia vahvuuksiaan ja omaa kädenjälkeään vielä lisää herättivät halun uuteen työuraan: ravintolatyöstä ja Restelin vuosien esimieskoulutuksista (joita Avakin on ollut toteuttamassa) osaamistaan kartuttaneena kauppiaspolulle! Juuri sopivasti Keskon tarve K-kauppiaalle Etelä-Karjalassa osui vielä kohdalle. Ja niin vaan Harri hyppäsi keväällä 2017 keittiöstä yrittäjäksi ja kolmen kaupan kauppiaaksi.
Työ motivoi
Motivaationsa Harri saa mielekkäästä, ihmisläheisestä työstä. Vaikka menestyminen, kasvu ja onnistumiset bisneksessä parantavat motivaatiota, Harri toteaa, ettei palkka riitä motivoimaan, vaan työn sisältö ja imu auttavat jaksamaan ajoittain kiivastahtistakin työtä. Innostusta, voimaa ja elämänsisältöä antaa työ ihmisten kanssa, asiakkaiden ja työntekijöiden, sekä toisten kehittymisen ja onnistumisen tukeminen. Kauppa on elämäntapa, tunteja ei lasketa kauppiaan osalta.
Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa Ava-akatemiassa olivat suositelleet sekä kollegakauppiaat että Keskon koulutusorganisaatio. Avassa opiskelleet olivat kokeneet saavansa paljon hyötyä koulutuksesta ammatillisesti. Harri oli aiemmin osallistunut lyhyempiin valmennuksiin Avassa ja siksikin Avaan oli helppo tulla.
Oppisopimuksella tehtävästä tutkintokoulutuksesta Harri Mattinen sanoo, että se oli hänen tilanteessaan ainut mahdollinen tapa opiskella. Vaativa työ, aidosti 24/7 aika-ajoin sekä perhe-elämä alle kouluikäisten lasten ja vuorotyötä tekevän puolison kanssa voivat jollekin olla jopa este opinnoille. Opintojen aikana Harrin vastuualue kauppiaana lähes tuplaantui, kun hän sai neljännen kaupan hoidettavakseen Lappeenrannassa ja henkilöstön määrä nousi 24:stä 42 työntekijään. Huh!
Harri kiittelee Avan tukea, jota hän on saanut pyytäessään ja tarvitessaan – ja sopivasti hän kokee saaneensa myös työrauhaa silloin, kun aika- ja voimavarat tai paineet työssä eivät sallineet täyspainoista panostusta opintoihin. Ruuvia ei liiaksi kiristetty… Oma motivaatio on hänestä se kannustin, jolla opintoja viedään eteenpäin. Ilman sitä koko paketti hajoaa.
Oppisopimuksella opiskelu on pääosin omassa työssä oppimista, sen kehittämistä. Harrin mukaan työ tukee tietopuolista opiskelua ja opinnoista saa apua ja kehittämisaineksia työhön, joten yhdistelmä toimii hyvin. Yrityksen sekä henkilöstön johtamiseen on opinnoista ollut konkreettista hyötyä.
Ahaa-elämyksiä
Esihenkilötyöskentely on Harrin kokemusmaailmassa saanut uutta näkökulmaa opintojen myötä. Henkilöstön hyvinvointi on kauppiaan kontolla. Luottamus vastuun jakamisen muodossa on noussut tärkeäksi. Harri korostaa sitä, että johtamisen taitoihin kuuluu vastuun antaminen sopivasti kullekin tekijälle organisaatiossa. Luottamus osoitetaan käytännössä luottamalla, antamalla vastuuta. Hän kannustaa kaupoissaan esihenkilöitä edelleen jakamaan vastuuta tehtävistä työntekijöille.
Mistäpä muusta kumpuaakaan työn tekemisen ilo, motivaatio ja jaksaminen sekä halu kehittyä omassa työssään?
Työntekijöitään kauppias on kannustanut lisäopintojen pariin ja Avassa opiskeleekin johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnossa sekä lähiesimiestyön ammattitutkinnossa Harrin kauppojen esihenkilöitä.
Henkilöstötyön, varsinkin esihenkilönä toimimisen ja lähijohtamisen laaja-alaisuuden kehittämisen Harri näkee olennaisen tärkeänä työyhteisön hyvinvoinnin kannalta. Lähijohtamistyö on arjessa mukana koko ajan. Hyvinvointi ja hyvä olo työssä näkyy asiakastyössä ja asiakkaille, se ei pysy salassa. Ja päinvastoin…
”Henkilöstö ei muutu, esimiehen on muututtava”, sanoo Harri Mattinen.
Jatkuvaa kehittymistä ja oppimista oman työn sisällä sekä uran eri vaiheissa ohjataan ja tuetaan Keskon puolelta kiitettävästi. Henkilöstön kehittäminen on kaikkien etu ja sen tiedostaminen yrityksissä on lähes elinehto. Ava-akatemian ja K-Academyn yhdessä räätälöimään Työpaikkaohjaajakoulutukseen on Harri Mattisen kaupoista osallistunut useita työntekijöitä. Vastuunjako siis jalkautuu näinkin.
Tutkiva toimittaja kaiveli taustoja ja löysi viime marraskuulta uutisen:
Vuoden 2020 K-työnantajakauppias: Harri Mattinen!
K-Supermarket IsoKristiinan ja kolmen K-Marketin Mattila, Tirilä ja Ratakatu kauppiasyrittäjää Harri Mattista kisaan ehdottaneet luonnehtivat häntä muun muassa näin: ”Harri on aivan mahtava pomo. Hän ottaa kaikki työntekijät huomioon ja arvostaa meitä todella paljon.”
Oikein tuli suu hyvänmakuiseksi, kun Harrin kanssa sain haastella. Kiitos siitä! Hän itse luonnehtii itseään ”omituiseksi höpöttäjäksi” ja uskonpa, että välittömien ja puheliaiden karjalaisten joukossa pohjoisen mies on juuri sopivan sorttinen kauppias. Onnea ja menestystä edelleen!
toivottelee
avalaisten puolesta
Tessi Ranta-aho
viestintäkoordinaattori Avassa