Hyvää ja palauttavaa kesää!
1. Lomalupa, oma lupa
Syksy oli pitkä, kevät rankka ja sinä olet lomasi ansainnut. Olet ollut työorientoitunut ja ahkera, mutta eipä maailma tainnut tulla valmiiksi viime päivien puskemisesta huolimatta. Loma! Saat levätä, irtautua työstä ja arjesta, olla lomalla. Saat. Luvan. Keneltä? Pomolta, joo, entä itseltäsi? Annatko itse itsellesi luvan hyvällä omatunnolla olla ajattelematta työasioita, kiirettä, keskeneräisyyksiä, projekteja ja tavoitteita?
Osaatko olla lomalla? Lomaa tai lomalla ei kuulemma saa suorittaa. Joskus pelkkä maisemanvaihdos riittää, tai oikeat, tärkeät, rakkaat ihmiset ympärillä. Onko aiempina kesinä jäänyt olo, että et saanut tehtyä sitä mitä halusit, aioit, olisi pitänyt? Jospa tekisitkin lomatavoitteet? Lomatoiveita ja -tavoitteita on hyvä olla – jokunen. Sopivasti sitä ja tätä. Tekemistä, olemista, yksinoloa, yhdessäoloa, sitä mitä eniten kaipaat. Jätä aikaa, tilaa improvisoinnille, tylsistyäkin saa. Entä jos tekisit tavoitteesi kirjallisesti? Joskus se auttaa tekemään toiveista totta.
Tai jos sinulla on ollut tapana tehdä pitkä lomatekemisten luettelo, jätä se tänä kesänä tekemättä, jos se on tuottanut stressiä. Motto: Jos se, mitä teet, ei toimi, tee jotain toisin.
2. Irti arjesta heti loman alussa
Kokeile tätä helppoa harjoitusta, joka auttaa sinua irrottautumaan mielessäsi porhaltavista ajatuksista.
- Ota tyhjä paperi ja kynä.
- Piirrä paperille soikio, jonka sisään kirjoitat yhden asian, joka päällimmäisenä tuntuu vaivaavan sinua.
- Kirjoita sitten soikion ulkopuolelle kaikkia niitä ajatuksia, joita tuo ongelma tuo mieleesi. Kirjoita vapaasti, kaikkea mitä mieleesi nousee muutaman minuutin ajan.
- Kun olet saanut mieltäsi tyhjennettyä, käy vielä läpi jokainen kohta, ja huomaa, millaisia kehon tuntemuksia ne aiheuttavat: kiristyykö leuka, jännittyvätkö hartiasi? Entä hengitys?
- Istu sitten hyvässä asennossa, sulje silmäsi ja kuuntele ympäriltä kuuluvia ääniä. Keskity vain ääniin, huomaa niistä jokainen.
- Huomaa myös hengityksesi – ja äänet ympärilläsi.
- Sitten keskity kehoosi niin, että kuuloaistisi saa levätä, aistit ja tunnet vain kehosi. Tarkastele, miltä jalkapohjasi tuntuvat lattiaa vasten. Aisti jalkapohjat, polvet, lonkat, hartiat.
- Seuraa samalla hengitystäsi. Voit hieroa sormenpäitäsi yhteen, tuntea miltä ne tuntuvat. Hengitä, pakottomasti, luonnollisesti.
- Avaa silmäsi ja ota äskeinen paperisi, käännä se ja piirrä toisellekin puolelle soikio.
- Kirjoita soikioon se, mikä mieltäsi äsken vaivasi ja soikion ympärille siihen liittyvät asiat, jotka nyt tulevat mieleesi. Mitä huomaat?
Voit myös kuunnella tämän harjoituksen.
Kun saat keskenjääneet tai vaivaavat asiat loman alussa ulos systeemistäsi, pois mielestäsi, ja keskityt aisteihisi, ulos järjettömästä järjenpyörteestä, palaat itseesi. Sitten, pakottamatta, voit kertoa lempeästi itsellesi, että nyt on loman aika, sinun lomasi, sinun kesäsi, usko pois, ystävä hyvä!
Mitä muuta konkreettista voit tehdä irtautumisen helpottamiseksi? Sometauko, nettitauko, kännykkätauko…?
3. Palautuminen lomalla
Mikä on tärkeää, tärkeintä kesässä, lomassa? Mitä tulikaan luvattua viime kesänä, kun olisit tarvinnut lomaltapaluuloman kesäloman perään? Mieti, tarvitsetko oikeasti tekemistä vai olemista? Mitä vastasit?
Mikä ketäkin palauttaa, vai?
Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Mieli ja keho ovat yksi paketti, joka toimii systemaattisen vuorovaikutteisesti itsensä kanssa. Palautumisen kohdalla kaikki ei toimi välttämättä niin kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Faktaa on, että rasittunut keho tarvitsee lepoa, rasittunut mieli lepoa. Lepoa ei ole raju fyysinen rasitus, se on kenties vaihtelua istumatyölle. Lepoa ei ole uuden kielen opiskelu vaativan ja intensiivisen työn tekijälle, vaan se on erilaista tekemistä. Palautuminen tapahtuu levossa ja laadukkaassa unessa, leppoisassa liikkumisessa, informaatiotulvan rauhoittamisessa, mielen rauhoittamisessa. Helpotettu muunnelma äskeisestä harjoituksesta voi auttaa sinua palautumaan:
- Istu rauhassa, kivellä, kannonnokassa, laiturilla tai kotisohvalla ja sulje silmäsi. Istu niin että tuntuu: jalkapohjat, pohkeet, kankku, kädet rentoina. Voit sivellä käsivarsiasi käsilläsi, ja tunnustella, miltä ne tuntuvat.
- Hengitä pakottamatta, juuri siinä rytmissä kuin hengität, sinun ei tarvitse muuttaa mitään.
- Aisti ja hengitä.
- Vähän ajan kuluttua avaa silmäsi ja katso ympärillesi tarkoin silmin: mitä vihreää näet ympärilläsi? Huomaa jokainen vihreä yksityiskohta ympäriltäsi, tee täysi kierros. Sulje silmät hetkeksi ja avaa ne uudelleen. Katso nyt, mitä punaista näet ympärilläsi, tarkasti, noteeraten jokaisen punaisen yksityiskohdan.
- Sulje taas silmäsi ja hengitä, hengitä.
- Kun avaat silmäsi ja nouset ylös, huomaa, millainen mielentilasi on nyt.
Tämänkin harjoituksen voit kuunnella ja antaa itsellesi hengähdystauon.
Totumme, tavallaan. Totumme stressiin, väsymykseen, levottomuuteen niin, että siitä tulee normaali olotila. Kokemus omasta olosta, epämukavastakin, tulee ajan myötä niin tutuksi, ettemme enää huomaakaan, emmekä edes yritä sitä muuttaa, vaikka useimmat sen taitavat tietää, että stressi pitkittyneenä aiheuttaa yhtä ja toista, vaarallistakin. Sinulle, minulle, ei ainoastaan muille.
Entä jos? Entä jos tekisit tänä kesänä jotain toisin? Rohkenetko riskeerata?
Entä jos huolimatta valoisista kesäilloista menetkin kahtena iltana viikossa aikaisin nukkumaan? Kuinkahan hämmästynyt oletkaan, kun ehdit levätä oikein kunnolla.
4. Nauttiminen sallittua
Mistä nautit, siis mistä sinä oikeasti nautit? Keitä kaikkia sinun on miellytettävä kesällä ja lomalla? Mikä määrä velvollisuuksien hoitoa riittää, kuinka paljon kompromisseja on loman tai kesän aikana tehtävä? Anna aikaa puhtaalle nautinnolle. Riittävästi, sopivasti. Sinä päätät itse, jätätkö ja järjestätkö tilaa ja aikaa sille, mistä nautit. Kunhan tiedät, mitä se on. Tartu siihen, nyt tai myöhemmin. Nauti vähästä, nauti pienestä. Joskus hippunenkin riittää. Olisiko paikallaan pieni aistiharjoitus?
- Istu, hengitä, tunnustele kehosi tuntemuksia ja keskity yhteen aistiin (näkö, kuulo, tunto, maku, haju) kerrallaan samalla tai vuorotellen keskittyen pakottomaan hengittämiseen. Voit tehdä tämän melkein missä vain (paitsi autoa ajaessa!).
Luonnonrauhasta ja -kauneudesta nautiskelu ja metsässä samoilu, uimaretket luonnonvesiin tai kesäksi tyhjentyneen kaupungin katujen joutilas mittailu, vanhat talot, hienot yksityiskohdat – nyt voi olla aikaa tarkastella yksityiskohtia, kokonaisuuksia ja nähdä asioita uudella tavalla. Kotimaassa on valtavasti nähtävää ja ihastelun aihetta.
5. Loma loppuu
No huhhuh, olipa loma! Mistä kaikesta lomassa tai kesässä voit olla iloinen, kiitollinen, tyytyväinen?
Mitä muistat ja mitä kerrot muille lomastasi? Sadepäivät, punkinpuremat, maahan kaatuneet marjat…? Vai syvän nautinnon huokaukset keveän kesäaterian jälkeen, polkupyöräretket, ihanan äänikirjan kuuntelun…? Sinä valitset, mitä korostat, mistä muistutat myös itseäsi.
Jossain vaiheessa loman lopulla, kun melkein väkisin mielesi valmistautuu muutokseen, työasiat alkavat pyöriä mielessä. Anna tulla, kieltämällä et niitä pois saa. Istahda hetkeksi, ehkä kaivat loman alussa tekemäsi aistiharjoituksen esiin ja luet sen läpi. Entä jos tekisit sen uudelleen?
Kirjoita vielä näkyväksi, mitkä asiat innostavat sinua työhön paluussa. Yksikin sellainen (no kyllä sellainen löytyy!) kääntää mieltäsi toisenlaiseen odotuksen tilaan. Nauti loman viimeisistä hetkistä! Kesäkin kenties jatkuu vielä.
6. Bonusvinkki
- JUO VETTÄ!
Elokuussa tarina jatkuu ja saat meiltä parhaat lomaltapaluuniksit! Hyvää kesää ja lomaa!