Inka Paahtimo teki Ava-akatemialle nimikkokahvin– kahvintuottaja tukee paikallisten lasten koulunkäyntiä

Ava-akatemia halusi tilata kahvia lahjaksi yhteistyökumppaneilleen ja asiakkailleen. Toimittajaksi valikoitui helsinkiläinen Inka-paahtimo, koska sen avulla oli mahdollista tukea sekä pienyrittäjää, että lasten koulunkäyntiä.

Vuonna 2016 perustettu Inka-paahtimon kahvi on tunnettu myös laadustaan: sen espresso nousi Helsingin Coffee Festivaalien toiselle sijalle Vuoden 2024 Espresso -kategoriassa.

Avan kahviksi valikoitui tummapaahtoinen meksikolainen kahvi. Kahvi on viljelty eteläisessä Meksikossa Las Chicharras-viljelmällä, jonka omistaa yksityinen, voittoa tavoittelematon järjestö E-Café.

E-Café on perustanut paikkakunnalleen Chiapasiin koulun, jossa opiskelee 157 oppilasta. Opetuksessa panostetaan erityisesti lasten kielitaitoon ja yli 90 % oppilaista jatkaa opintojaan korkeakouluun. E-Café luo myös alueelle työpaikkoja, sillä se työllistää lukuisia maanviljelijöitä, puutarhureita ja opettajia.

“Halusimme lähteä tekemään yhteistyötä sellaisen kahvipaahtimon kanssa, jonka toiminta on arvojemme mukaista. Se, että pystymme tukemaan meksikolaisten kahvityöntekijöiden lasten koulunkäyntiä, on meille sydämen asia”, toteaa kahviprojektin ideoinut Ava-akatemian asiakkuuspäällikkö Kirsi Talikainen.

 

Inka Paahtimon juuret ovat perulaisessa kahvissa

Inka Paahtimon perustaja Pamela Aranciaga Mauricio syntyi Perussa ja eli lapsuutensa Andien rinteillä. Teini-ikäisenä hän muutti Espanjaan, josta opinnot veivät Kööpenhaminaan. Lopulta Suomeen toi suomalainen poikaystävä.

“Olin valmistunut elintarviketieteiden maisteriksi ja valmis työelämään. Töiden saaminen oli kuitenkin vaikeaa jopa paikallisille, joten ajattelin että ainoa vaihtoehtoni on luoda itse oma työpaikkani,” Pamela kertoo. Maahanmuuttajana yrittäjäksi alkaminen ei ollut helppoa. Oli paljon paperityötä ja suuri osa tiedosta oli Suomeksi. Hyvä idea kantoi kuitenkin pitkälle.

“Idea kahvipaahtimosta tuli hyvin luonnostaan. Kaipasin juuriani Perussa ja halusin että työni olisi jollain tavalla yhteydessä kulttuuriini,” Pamela sanoo.

“Perussa on todella hyvää ja korkealaatuista kahvia. Tiesin, että Suomessa juodaan paljon kahvia ja ajattelin että se on täydellinen yhdistelmä. Niin syntyi Inka-paahtimo.“

Pamela korostaa, että yrittäjänä on tärkeää tuntea markkina ja kohderyhmä.

“Tuotteemme on tarkoitettu suomalaisille. Minun pitää tuntea suomalaista kulttuuria ja ihmisiä ja tietää, kuinka he käyttäytyvät. Kahvinjuontitavat ovat erilaisia Suomessa ja Perussa.”

 

Inka paahtimon kahvit valitaan tarkasti ja tuottajat tunnetaan

Pamelan ollessa lapsi, Perussa kahvia juotiin vain hyvin erityisissä tilanteissa, kuten osana hautajaisten muistoseremoniaa.

“Nykyään tilanne on muuttunut Perussa paljon. Kahvia juodaan enemmän ja samaan tapaan kuin Suomessakin, eli se on arkipäiväistynyt. Kahvilat ovat Perussa tosi trendikkäitä,“ Pamela sanoo.

Kahvin ja kahvintuottajien valinta on Inka Paahtimolla erilaista kuin isoilla paahtimoilla.

“Kun tuon kahvia Perusta, olen kontaktissa viljelijän kanssa ja käyn vierailulla heidän luonaan. Tutustun perheeseen, heidän tilaansa ja tarinaansa. Se on henkilökohtaisempaa. En etsi vain laadukasta kahvia, vaan haluan myös tuoda kahvin tarinan mukanani,” Pamela sanoo.

Inka Paahtimo on laajentanut perulaisesta kahvista myös esimerkiksi etiopialaiseen ja meksikolaiseen kahviin. Lisäksi paahtimo tekee myös teesekoituksia. Helsingin Coffee Festivalin Vuoden 2024 maustetuksi teeksi valittiin Inka Paahtimon Luomu appelsiini musta tee.

Tulevaisuudessa Pamela haluaa kehittää erityisesti Inka-paahtimon yhteistyötä yritysten kanssa.

“Haluan voida tarjota kustomoituja kahveja, jotka erottuvat ja tukevat yritysten brändiä. Lisäksi tavoitteenani tarjota kahvitilauksia toimistoihin. Haaveenani on ehkä myös avata pieni kahvila kaupungille,” Pamela sanoo.

 

https://inkapaahtimo.fi/

Alkavat tutkinnot