Oman osaamisen sanoittaminen on monille kokeneillekin ammattilaisille vaikeaa. Nuorilla ja alanvaihtajilla osaaminen taas on voinut karttua töissä, jotka eivät liity suoraan haettavaan työtehtävään. CV:tä laatiessa kannattaakin pohtia laajasti sitä, minkälaisia työelämätaitoja ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia aiemmat työtehtävät, opinnot tai harrastustoiminta on opettanut.
Voit tehdä CV:stäsi ja hakemuskirjeestäsi visuaalisesti yhtenäiset, jolloin kokonaisuus on harkittu ja rauhallinen. Voit täydentää hakemustasi myös esittelyvideolla. Lue täältä ohjeet esittelyvideon tekoon!
Mitä hyvä CV sisältää?
1. Henkilö- ja yhteystiedot
Perustiedot meinaavat unohtua yllättävän usein! Muista laittaa mukaan nimesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi ja kotiosoitteesi. Voit myös linkittää esimerkiksi LinkedIn-profiilisi, blogisi tai portfoliosi.
2. Profiili
Hyvä CV alkaa muutaman lauseen profiilikuvauksella, jossa kerrot tiivistetysti itsestäsi, osaamisestasi ja mielenkiinnon kohteistasi. Lue täältä miten teet hissipuheen ja kuinka voit käyttää sitä apunasi profiilitekstin luomisessa!
3. Työkokemus
Aloita uusimmasta ja etene kohti vanhempia työsuhteita. Voit valita kärkeen olennaisimmat ja jättää pois vähemmän olennaisia työtehtäviä. Kerro tehtävänimikkeesi, työnantajasi sekä aika, jonka työskentelit kyseisessä tehtävässä. Muista kertoa myös konkreettisesti siitä, mitä työsi piti sisällään!
4. Koulutus
Kerro koulutuksestasi järjestyksessä tuoreimmasta vanhimpaan tai olennaisimmasta epäolennaisimpaan. Merkitse opintojen aloitus- ja päättymisaika tai arvioitu päättymisaika kuukauden tarkkuudella. Voit kertoa myös pääaineesi tai avata työtehtäväsi kannalta olennaisimpia kursseja.
5. Kielitaito
Usein käytössä on seuraava asteikko: 1. äidinkieli 2. erinomainen 3. hyvä 4. kohtalainen 5. alkeet. Voit halutessasi eritellä suullisen ja kirjallisen kielitaidon.
6. IT-taidot
Kerro, mitä ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä osaat käyttää ja millaisella tasolla taitosi ovat. Listaa rohkeasti kaikki ohjelmat, järjestelmät ja esimerkiksi sosiaalisen median kanavat, joita käytät aktiivisesti!
7. Muu kokemus
Onko sinulla kokemusta harrastustoiminnasta, vapaaehtoistyöstä, järjestötyöstä tai oletko suorittanut muita kuin tutkintoon johtavia kursseja ja koulutuksia? Mitä taitoja olet oppinut varsinaisen opiskelun ja palkkatyön ulkopuolella? Hyödyttäisikö joku näistä taidoista myös hakemassasi työssä? Älä unohda mainita niitä!
8. Suosittelijat
Suosittelijaa kannattaa käyttää, jos suinkin mahdollista. Muista kuitenkin aina pyytää lupa ja ilmoita suosittelijalle, mihin paikkaan olet hakemassa, jotta tämä osaa varautua mahdollisesti tulevaan puheluun. Suosittelijan tietoihin kannattaa laittaa nimen lisäksi puhelinnumero, työpaikka sekä suosittelijan tehtävänkuva tai titteli.
9. Visuaalisuus
Sisältö on tärkein, mutta siisti ja selkeä ulkoasu auttavat viestiäsi ja persoonaasi tulemaan paremmin esille. Jos päätät laittaa kuvan, valitse hymyilevä, hyvin valaistu kuva, jossa on selkeä ja vaalea tausta. Mieti visuaalisuutta myös alan ja työpaikan kannalta; jossain työpaikassa visuaalista ilottelua saatetaan arvostaa enemmän kuin toisaalla. Yksinkertainen toimii kuitenkin aina.
Netistä löytyy lukuisia ilmaisia CV-pohjia, joiden muokkaaminen on helppoa. Esimerkiksi Canvasta löytyy satoja ilmaisia pohjia.
Vältä näitä yleisiä virheitä!
🚫 CV:tä ei ole kohdennettu haettavan tehtävän mukaan. Kerran huolellisesti rakennettua pohjaa on helppo muokata tarpeen mukaan, joten kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti, mutta on tärkeää rakentaa sisältö juuri kyseistä työtä silmällä pitäen.
🚫 CV:ssä on vain maininnat työpaikoistasi. On tärkeää myös kuvata tehtyä työtä hieman laajemmin. Rekrytoijan pitäisi käsitys siitä, millainen rooli sinulla on ollut ja mitä olet työssäsi saavuttanut.
🚫 CV on liian pitkä. Pidä CV maksimissaan kahden sivun mittaisena.
Muista lopuksi:
Lataa tiedosto PDF-muodossa ja nimeä selkeästi, esimerkiksi etunimi_sukunimi_CV.