Vaikka uudenvuodenlupaukset saattavat unohtua nopeasti tammikuun edetessä, kestävien tavoitteiden asettamisessa ei ole aikarajoja.
Tavoitteiden asettaminen eroaa lupauksista, sillä tavoitteet perustuvat harkittuun suunnitteluun, realistisiin pohdintoihin ja pitkäjänteiseen sitoutumiseen. Tavoitteissa kyse ei ole vain lyhyen tähtäimen onnistumisesta tai epäonnistumisesta, vaan prosessista, jossa virheistä opitaan ja tavoitteita voidaan myös muokata tarpeen tullen.
Tavoitteet toimivat kuin kompassi elämässäsi ja urallasi. Ne antavat suunnan ja auttavat määrittelemään, mitkä asiat ovat sinulle todella tärkeitä. Tavoitteiden avulla voit keskittyä olennaiseen elämässäsi.
Olisiko siis aika asettaa lupausten sijaan tavoitteita?
Ensimmäinen askel: tunnista omat tavoitteesi
Tavoitteiden asettaminen vaatii jonkin verran itsetuntemusta, tai ainakin sen harjoittelua. Pohdi rehellisesti omia arvojasi, vahvuuksiasi ja heikkouksiasi.
Mieti, mitä oikeasti tavoittelet. Jos haluat päästä parempaan kuntoon tai edetä urallasi, mieti miksi haluat juuri noita asioita? Onko taustalla halu voida paremmin, tienata enemmän vai haastaa itseäsi? Onko halu lähtenyt itsestäsi vai ulkoisesta paineesta? Voisiko itseasiassa jokin toinen tapa viedä sinut tavoitteeseesi tehokkaammin ja sinulle sopivammalla tavalla?
Reflektoi edellistä vuotta ja pohdi, missä olet onnistunut ja missä haluat vielä kehittyä. Mitkä onnistumiset tuntuivat erityisen hyviltä? Mitkä asiat aiheuttivat eniten haasteita? Mikä ei tuntunut ollenkaan omalta? Näiden pohdintojen pohjalta voit asettaa itsellesi tavoitteet, joihin sinulla on ulkoisen motivaation sijaan sisäinen motivaatio.
Toinen askel: määrittele, priorisoi ja aikatauluta
Kun olet tunnistanut sinulle merkittävät tavoitteet, voit tehdä tietoisempia päätöksiä ajan ja resurssien priorisoinnissa. Milloin työskentelet tavoitteidesi eteen?
Ole realistinen ja joustava aikataulutuksessa. Uudenvuodenlupaukset kaatuvat usein juuri idealisoidun mielikuvan kohdatessa todellisuuden, sillä todellisuudessa tänäkin vuonna joskus väsyttää, sataa räntää ja flunssakierre katkaisee hyvin alkaneen treenirutiinin. Pidä mielessäsi tavoite sen sijaan, että pyrkisit täydelliseen suoritukseen joka päivä.
Kysy itseltäsi, mikä on todennäköisin syy siihen, että tavoitteesi ei toteudu. Valmistaudu tähän tarpeen mukaan. Ole valmis säätämään suunnitelmaasi ja säilyttämään joustavuus, kun kohtaat haasteita matkallasi kohti tavoitteitasi.
Uusien asioiden omaksuminen voi myös viedä odotettua enemmän aikaa. Etene ennemmin pienin askelin, kuin uuvuttamalla itsesi heti alkuun. Aseta tavoitteellesi realistinen aikataulu ja harkitse välisteppejä. Luo aikajanasi tai vuosiympyrä, johon asetat välitavoitteet, jotta voit seurata edistymistäsi.
Kolmas askel: 5 vinkkiä tavoitteidesi saavuttamiseksi
- Etsi ihmisiä, jotka voivat tarjota vertaistukea tavoitteidesi saavuttamisessa. Löytyisikö sellainen työtiimistä, harrastusporukasta, sosiaalisesta mediasta tai perheenjäsenistä? Juhlistakaa onnistumisia, tukekaa toisianne, ja jakakaa vinkkejä yhdessä! Yhteinen tavoite motivoi ja innostaa.
- Haasteita tulee vastaan hyvin todennäköisesti, joten ota jokainen vastoinkäyminen haasteena kasvaa ja oppia. Ne ovat osa prosessia. Älä pelkää kokeilla uusia lähestymistapoja! Jos yksi tapa ei toiminut, kokeile toista.
- Arvioi edistymistäsi tasaisin väliajoin. Itsearviointi auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi, tunnistamaan vahvuutesi ja kehittymiskohtasi sekä tekemään tarvittavia muutoksia.
- Osallistu tapahtumiin, koulutuksiin tai seminaareihin, jotka tukevat tavoitteesi saavuttamista. Näin voit oppia uusia näkökulmia, luoda arvokkaita verkostoja ja löytää uutta innostusta matkan varrella.
- Hanki tietoa tai tukea kokeneemmilta. Mentorin avulla voit oppia konkreettisia taitoja ja saada arvokasta palautetta omasta kehittymisestäsi.
Aseta siis omat, kestävät tavoitteesi ja muista, että pienikin askel kohti oikeaa suuntaa on jo voitto itsessään.
Ava-akatemia toivottaa antoisaa ja menestyksekästä vuotta 2024!
Lähde: https://fisher.osu.edu/blogs/leadreadtoday/why-most-new-years-resolutions-fail
Katso muut AVAnkohtaisuudet täältä