Oppisopimus täyttää 100 vuotta! Ava-akatemian koulutuspäällikkö Nella Niemelä kertoo Suomen Oppisopimusosaajat ry:n toiminnasta

Ava-akatemian koulutuspäällikkö Nella Niemelä toimii OPSO ry – Suomen Oppisopimusosaajat ry:n hallituksessa. Ensimmäinen oppisopimuskoulutusta koskeva laki säädettiin vuonna 1923, joten oppisopimus viettää 100-vuotisjuhliaan. Nella Niemelä kertoo OPSO ry:n toiminnasta ja juhlavuoden ajankohtaista aiheista.

“Suomen Oppisopimusosaajat ry:n tavoitteena on kehittää oppisopimuskoulutusta ja sen tunnettuutta tuomalla esiin sitä kuinka loistava koulutusmuoto oppisopimus on. Tämähän on huikea mahdollisuus niin työntekijöille kuin työantajillekin“, Nella sanoo.  

“Sen lisäksi, että viestimme oppisopimuksesta työtekijä- ja työnantajamarkkinoille, niin toki myös ihan poliittisen päätöksen tekoon. Se, minkälaisia poliittisia päätöksiä tehdään, vaikuttaa tietenkin suoraan myös ammatillisen koulutuksen toimintaan“, Nella kertoo.  

“Tulin ilokseni valituksi toiselle kaudelle OPSO ry:n hallitukseen. Sen lisäksi että olen hallituksen jäsen, toimin myös hallituksen sihteerinä. Tämä on ollut tietynlainen näköalapaikka koko oppisopimuskenttään. Meillä on hallituksessa valtavan paljon ammattitaitoa ja erityyppisiä koulutuksenjärjestäjiä: isoja, pieniä, yksityisiä ja koulutuskuntayhtymiä. Hallituksessa toimiminen on hyvin antoisaa ja hurjan opettavaista.“ 

 

OPSO ry järjestää seminaareja ja koulutuksia oppisopimusaiheista  

“Järjestimme viime vuoden syysseminaarin Jyväskylässä ja tämän vuoden kevätseminaarin Vantaalla. Tapahtumat olivat oikein onnistuneita ja oli mukava päästä tapaamaan ihmisiä pitkän tauon jälkeen kasvotusten.  Haluamme tarjota seminaarien ja erilaisten koulutusten muodossa oppisopimustoimijoille mahdollisuuden keskustella oppisopimukseen ja ammatilliseen koulutukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista“, Nella kertoo.  

“Seuraava syysseminaari järjestetään 10.–11. lokakuuta. Tavoitteena on järjestää jälleen mielenkiintoinen seminaari, jossa verkostoidutaan ja käsitellään tärkeitä ajankohtaisia aiheita“, Nella sanoo.  

 

Ensimmäinen oppisopimuslaki täyttää sata vuotta

“Tänä vuonna tulee 100 vuotta siitä, kun ensimmäinen oppisopimusta koskeva laki säädettiin ja se näkyy vuoden aikana myös meidän OPSO ry:n toiminnassa esimerkiksi syysseminaarin teemana. 

Olen iloinen, että oppisopimus tunnetaan tänä päivänä yhä paremmin myös työnantajien keskuudessa. Tunnettuuden lisäämisen kanssa on tehty paljon töitä ja sitä työtä OPSO ry jatkaa edelleen“, Nella sanoo.   

 

Oppisopimus on ajankohtainen koulutusmuoto

“Tällä hetkellä OPSO ry:n hallituksessa odotamme Suomen uuden hallituksen muodostamista ja seuraamme mielenkiinnolla mihin suuntaan suomalaista koulutusjärjestelmäämme viedään. Toki toivomme, että se on oppisopimusmyönteinen ja saamme entistä enemmän hyödynnettyä oppisopimusta työmarkkinoilla“, Nella sanoo.  

“Uutta osaamista tarvitaan koko ajan. Oppisopimus on valtavan hyvä koulutusmuoto, jolla saamme ketterästi koulutettua uusia osaajia. Osaajia tarvitaan tällä hetkellä monellakin työvoimapulasta kärsivällä alalla. Työntekijöitä myös eläköityy jatkuvasti, joten myös luonnollinen poistuma yrityksissä lisää tarvetta uudelle osaamiselle. Oppisopimus ei toki ole ainoa ratkaisu näihin kysymyksiin, mutta sitä voi ehdottomasti käyttää yhtenä keinona.” 

“Oppisopimus on loistava koulutusmuoto myös olemassa olevan osaamisen kehittämiseen, esimerkiksi meillä Ava-akatemiassa on tarjolla monenlaisia tutkintoja niin esihenkilö – ja johtamisosaamisen kuin liiketoimintaosaamisenkin päivittämiseen“, Nella lisää.  

 

OPSO – Suomen Oppisopimusosaajat ry

  • Varmistaa ja kehittää oppisopimuskoulutuksen laatua osana työpaikalla järjestettävän koulutuksen kokonaisuutta 
  • Edistää oppisopimuskoulutusta antavien koulutusorganisaatioiden toimintaa 
  • Edistää työnantajien ja opiskelijoiden mahdollisuuksia saada oppisopimuspalveluita 
  • Edistää jäsenten välistä yhteistoimintaa, osaamista ja toiminnan laatua 
  • Edistää oppisopimustoimijoiden osaamista ja oppisopimuskoulutuksen erityispiirteiden tuntemusta käytännön toteutuksessa. 

(lähde: OPSO Ry)  

 

OPSO ry:n sivuilta löytyy paljon tietoa oppisopimuksesta sekä työnantajille, opiskelijoille ja yrittäjille:  

https://oppisopimus.fi/opso/  

Alkavat tutkinnot