K-Kauppias Minna Ahtinen sai JYET:istä vahvistusta johtamisosaamiselleen: “Johtajana kouluttautuminen on vähintä, mitä voi tehdä henkilöstön eteen”

Minna Ahtinen toimii kauppiaana yhdessä puolisonsa kanssa kolmessa K-kaupassa Turun seudulla. Minna teki alanvaihdon ja hyppäsi miehensä rinnalle kauppiaaksi reilut kuusi vuotta sitten. Nyt hän suoritti Ava-akatemiassa Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

Kuka olet?

Olen Minna Ahtinen, teen kauppiastyötä yhdessä puolisoni kanssa. Hän on toiminut alalla koko ikänsä, kun taas itse tulin mukaan kuusi-seitsemän vuotta sitten. Aiemmin olin ihan eri alalla, joten tämä merkitsi samalla alanvaihtoa. Meillä on kolme K-markettia Turun alueella, joista kaksi sijaitsee Turussa ja yksi Raisiossa.

Asumme Turun saaristossa ja meillä on kolme teini-ikäistä poikaa, jotka ovat myös hyvin työllistettyjä kaupoillamme.

 

Kuinka työnkuvanne jakautuu kauppiaspariskuntana?

Roolini on sama kuin puolisollani, vaikka olenkin alun perin tullut hänen avukseen. Olemme toki jakaneet työtehtäviä keskenämme, sillä meillä on kolme kauppaa, ja molemmat teemme myös lattiatason työtä.

Taustatyöt ja hallinnolliset tehtävät olemme jakaneet niin, että minä olen ottanut niistä enemmän vastuuta, koska olen aiemmin tehnyt pitkään toimistotyötä ja se on tuntunut luontevalta. Meidän kahden välillä on jatkuvaa kommunikointia ja sopimista asioista, joten roolit voivat elää, mutta teemme samaa työtä molemmat.

Luonteiltamme olemme melko erilaisia. Täydennämme hyvin toisiamme ja yhteistä tekemistämme, ja olemme hyvä tiimi. Puolisoni ajattelee ja katselee kaikkea matemaattisesti, kun taas minä olen luova ja tykkään visioida. Joskus hän myös tuskastuu ideoihini ja minä vastaavasti saan välillä tehdä töitä saadakseni hänen huomionsa uusille ideoille ja ajatuksille. Mutta useimmiten lopputuloksesta tulee tällä combolla hyvä!

 

Miksi päätit hakea opiskelemaan?

Koska tulin toiselta alalta, halusin aluksi tutustua arkityöhön ja ymmärtää, mitä kaikkea ala pitää sisällään. Ajan myötä minulle tuli tunne, että nyt olen valmis menemään eteenpäin ja hakemaan uusia haasteita ja syventämään osaamistani.

Aluksi mietin, tuleeko opintojen kautta mitään uutta. Kuitenkin ajattelin, että henkilöstömme ansaitsee tämän panostuksen. Kouluttautuminen ei ole vain investointi itseeni.

 

Onko työhösi tullut muutoksia opintojen myötä?

Meidän kahden välisiin rooleihin ei ole tullut muutoksia, mutta opintojen myötä olen saanut uusia työkaluja ja erilaisia näkökulmia, joiden avulla pystyn tarkastelemaan koko kenttää yksityiskohtaisemmin ja laajemmin. Olen saanut uusia työkaluja esimerkiksi asioiden jäsentämiseen, markkinointiin ja henkilöstöhallintoon.

Puolisollani on vuosikymmenien kokemus, paljon johtamiskoulutusta ja -kokemusta taustalla ja olen oppinut häneltä paljon. On kuitenkin eri asia opiskella itse ja saada oivalluksia sitä kautta.  Tämä on myös vahvistanut ammatillista keskustelua välillämme. Keskustelumme on vastavuoroisempaa. Koen, että minulla on enemmän annettavaa.

 

Mikä oli parasta opinnoissasi? Oliko jokin haastavaa?

Opintoni sujuivat odotusten mukaisesti ja sain niistä jopa enemmän kuin ajattelinkaan. Opin paljon sellaista, mistä ei arjessa puhuta, mutta mikä on hyvä tietää ja ymmärtää. Oppisopimus sopi minulle hyvin, sillä opintojen aiheet ja alueet nivoutuvat erinomaisesti yhteen työni kanssa.

Opintoihin kuuluvaksi projektiksi otin yhden meidän kaupoistamme, jossa oli ollut haasteita myynnin kanssa. Projekti pakotti pohtimaan, mitä tilanteelle tehdään, ja sain työkaluja todellisen ongelman ratkaisemiseen. Tämä auttoi sekä opiskelutehtävän suorittamisessa että asian pilkkomisessa pienempiin osiin, jolloin pystyin miettimään työkaluja ja strategioita syvällisemmin kuin arjessa. Oli tärkeää pohtia, miten tavoittaa asiakkaat ja ymmärtää heidän tarpeitaan.

Myös keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa ovat olleet erittäin antoisia.

Haasteena opinnoissa oli lähinnä aikatauluttaminen, sillä työpäivien aikataulut muuttuvat herkästi.  Joustavuutta tarvittiin, eikä kaikkea voinut aina suunnitella ja aikatauluttaa etukäteen, mutta kaikesta selvittiin lopulta hyvin.

 

Mitä oppeja tai työkaluja opinnoistasi on jäänyt mukaan?

Erityisesti henkilöstöpuoleen ja ihmisten psykologiseen johtamiseen liittyvät opit ovat olleet hyödyllisiä. Sain hyviä vinkkejä siitä, miten oma asenne ja olemus vaikuttavat kaikkeen. Juridisesta puolelta sain myös arvokkaita tietoja. Jokaisesta käsitellystä osa-alueesta jäi jotain hyödyllistä.

Itselleni tärkeä oppi kauppiasaikana on ollut keskeneräisyyden sietäminen, sillä olen suorituskeskeinen ja olen usein kokenut, että työ jää kesken, vaikka työpäivät olisivatkin 12-tuntisia. Opintojen myötä ymmärsin myös paremmin, kuinka tärkeää on huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Ulkoilu, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat kaikki panostuksia myös omaan työhön ja henkilöstöön.

 

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä opiskelen K-ryhmän Menestyksen Tekijät -johtamiskoulutusohjelmassa Jyväskylän yliopistossa. Koulutus keskittyy erityisesti kaupan alan haasteisiin ja tarjoaa kauppiaille hyödyllistä tietoa. Tarkoitukseni on kehittää itseäni edelleen ja samalla kehittää meidän yhteistä työtämme puolisoni kanssa.

Kouluttautuminen on minulle kuin rahan laittamista sivuun. Se on panostus omaan kehittymiseen. Kaupan ala kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, ja haluan olla ennemmin edelläkävijä kuin tulla perässä.

 

Mitä haluaisit sanoa sellaiselle, joka harkitsee opintoja?

Suosittelen ehdottomasti. Olen saanut opintojen kautta työkaluja, joita en arjessa olisi tullut ajatelleeksi. Opintojen aikana käsitellään asioita, jotka ovat arkipäivässä läsnä, mutta joille ei välttämättä ole aiemmin ollut nimiä. Lisäksi koulutusjakso on melko lyhyt eikä vie vuosia. Ei todellakaan ollut hukattua aikaa.

Koska olen tullut alalle ulkopuolelta, olen saanut uutta näkökulmaa arjen työhön, johtamiseen ja yritysmaailmaan. Työssä, jota tehdään yhdessä ihmisten kanssa ja pyritään yhteiseen päämäärään, vähintä mitä voi tehdä henkilöstön eteen, on kouluttautua johtajana. Suosittelen lämpimästi.

Ajattelen, että etenkään henkilöstöjohtamisessa ei koskaan tule täysin valmiiksi. Se, mikä toimii yhden kanssa, ei välttämättä päde seuraavan kanssa. Kouluttautuminen auttaa navigoimaan näissä haasteissa ja kehittymään jatkuvasti.

 

Tutustu JYETiin

Alkavat tutkinnot