9 + 1 vinkkiä videoesittelyn tekoon työnhaussa

Vaikka videoiden käyttö työnhaussa on yleistynyt voi videoesittelyn tekeminen edelleen voi olla loistava tapa erottautua muiden työnhakijoiden joukosta.

Videoesittelyn tekeminen voi tuntua aluksi jännittävältä tai hankalalta. Tavallinen älypuhelin kuitenkin riittää hyvin, etkä tarvitse erityisiä editointitaitoja. Suunnittelussa on kuitenkin hyvä ottaa tiettyjä asioita huomioon ja varata siihen hieman aikaa. Nappaa tästä vinkit videoesittelyn tekoon!

 

3 vinkkiä videon sisältöön:

1. Suunnittele! Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita haluat videon viestivän? Mitä ovat ne asiat, joita haluat videon vastaanottajan saavan sinusta tietää? Muista, ettei ole tarpeen luetella samoja asioita, jotka löytyvät jo CV:stäsi. Hyvä video on tiivis, 1-2 minuuttia riittää.

2. Älä käsikirjoita jokaista sanaa. Käytä mieluummin avainsanalistaa tai rankalaisia viivoja, jotta puheesi kuulostaa luonnolliselta. Harjoittele peilin edessä tai ota koevideoita.

3. Panosta erityisesti aloitukseen, eli ensivaikutelmaan! Esittäydy ja siirry suoraan johonkin tärkeään pointtiin, pitkät pohjustukset eivät ole tarpeen.

 

3 vinkkiä videon tekniikkaan:

1. Kuvaa video siistissä ja hiljaisessa ympäristössä. Kuvaa video vaakasuunnassa ja ota niin monta ottoa kuin on tarpeen. Harvoin ensimmäinen onnistuu, joten älä lannistu!

2. Voit editoida videota ilmaisilla editointiohjelmilla, kuten Canvalla. Valaistuksen ja kontrastin säätäminen riittää. Vältä vahvoja filttereitä tai erikoisefektejä, jos et ole täysin varma niiden käytöstä.

3. Älä lähetä koko videota sähköpostissa. Lataa video esimerkiksi Youtubeen tai Vimeoon ja lähetä vastaanottajalle linkki. Voit piilottaa videon, jotta se näkyy vain linkin saaneille.

 

3-osainen videon runko:

1. Aloitus. Esittele itsesi lyhyesti. Mikä sinussa on erityistä juuri tämän tehtävän kannalta?

2. Keskikohta. Miksi haluat juuri kyseiseen yritykseen töihin? Miksi olisit loistava tyyppi heidän tarjoamaan tehtävään? Mikä asia ei selviä suoraan CV:stäsi, mutta haluat nostaa sen esille?

4. Lopetus. Minkälaisen mielikuvan haluat jättää itsestäsi? Voit esimerkiksi tiivistää osaamisesi olennaisimmat asiat yhdellä virkkeellä. Jätä katsoja haluamaan kuulla lisää!

 

+ Ole oma itsesi ja anna persoonasi näkyä! Miten saisit tsempattua itsesi mahdollisimman rentoon ja hyvään fiilikseen? Kuuntele lempibiisiäsi, tanssi tai pyydä kaverisi avuksi ja anna mennä!

 

Kaipaatko lisää vinkkejä työnhakuun? Lue myös:

Mikä on hissipuhe? 6 vinkkiä hissipuheen suunniteluun

Kuinka teen hyvän ja selkeän CV:n?

 

Alkavat tutkinnot