Missä hissipuhetta sitten tarvitaan? Harvoinhan näitä spontaaneja hissitapaamisia oikeasti syntyy. Hissipuhe kannattaakin ajatella ennemmin tietynlaisena profiilitekstinä, jonka elementtejä voi käyttää monessa työnhakuun liittyvässä tilanteessa.
Todennäköisesti sinua pyydetään työhaastattelussa ”kertomaan jotain itsestäsi” ja siihen on hyvä varautua etukäteen. Tämä on mahdollisuutesi tehdä ensivaikutelma, joten esittelyn tulisi olla sellainen, että rekrytoija kiinnostuu ja haluaa tutustua osaamiseesi tarkemmin!
Valmistautuminen tähän usein aika hankalaankin kysymykseen voi myös helpottaa jännitystä ja antaa sinusta selkeän ja itsevarman kuvan. Lisäksi valmiiksi mietittyä osaamisesi ydinsanomaa kannattaa nostaa reippaasti esiin myös CV:si esittelytekstissä tai videoesittelyssä!
6 vinkkiä hissipuheen muodostamiseen:
1. Kerro ydinviestisi heti alussa
Mikä on tärkein vahvuutesi, intohimosi ja mitä osaamista sinä tuot mukanasi tähän työhön? Esittele itsesi lyhyesti äläkä säästä tärkeintä loppuun!
2. Unohda itsestäänselvyydet
Ikäsi ja asuinpaikkakuntasi löytyvät todennäköisesti CV:stäsi. Käytä aika kertomalla mieluummin jotain uutta, joka herättää kiinnostuksen.
3. Minkä ongelman voit ratkaista?
Kerro, miten ratkaisisit työnantajan ongelman – ja osoita samalla, että olet ottanut selvää työnantajasta.
4. Hyödynnä saamaasi palautetta
Minkälaista palautetta olet saanut? Itseään voi olla vaikea kehua, joten ehkä toimiva aloitus voisikin olla palaute nykyiseltä tai entiseltä kollegalta, yhteistyökumppanilta, asiakkaalta tai pomolta?
5. Kerro konkreettinen esimerkki
Mitä olet oppinut urallasi? Mitä olet kehittänyt työssäsi? Mistä innostut? Valitse alasi kannalta olennaiset esimerkit!
6. Tutustu ennalta työpaikkaan/ toimialaan
Mitä uskot työnantajan tarvitsevan ja miten oma osaamisesi voisi ratkaista tämän ongelman? Mieti myös, minkälaista mielikuvaa kyseinen työnantaja antaa itsestään? Rento vai asiallinen? Mukauta hissipuhettasi tilanteen mukaan.
Hissipuheen suunnitteluun kannattaa siis käyttää hetki aikaa ja syventyä pohtimaan omaa osaamistasi ja omia vahvuuksiasi. Ota esiin puhelin, läppäri tai vihko ja paperia ja kirjaa ajatuksiasi ylös. Voit käyttää apuna myös esimerkiksi persoonallisuustestejä tai kysyä ystäviltä, opiskelukavereilta ja tai kollegoilta omista vahvuuksistasi. Miten voisit tuoda näitä asioita esiin hissipuheessasi?
Kun sinulla on hissipuheen tärkeimmät pointit mietittynä valmiiksi, on improvisoiminen erilaisissa, yllättävissäkin tilanteissa huomattavasti helpompaa!