Eero Kujala eteni Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon kautta LEAD-johtamisvalmennuksen – mitä kokenut esihenkilö sai opinnoista?

Eero Kujalalla on pitkä kokemus esihenkilötyöstä. Mitä oppeja ja työkaluja hän sai LEAD-johtamisvalmennuksesta ja Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta? Entä kuinka hän koki oppisopimusmuodon sopivan itselleen?

Kuka olet ja missä työskentelet tällä hetkellä?

Olen Eero Kujala ja työskentelen Keskolla. Tittelini on Head of IT Support Services and IAM eli työssäni vastaan 3:sta eri tiimistä, jotka tuottavat liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeitä IT tukipalveluita. Keskolle siirryin Suomen Lähikaupalta yrityskaupan myötä kuutisen vuotta sitten. Esimiestyötä olen tehnyt kaiken kaikkiaan vuodesta 2007 lähtien.  

Ava-akatemiassa suoritin ensin Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon (JYET) ja sen jälkeen osallistuin LEAD-johtamisvalmennukseen 

 

Kuinka päätit lähteä opiskelemaan Ava-akatemialle?

Mietin muutamia vuosia sitten, että jotain uutta voisin jälleen opiskella. Pohdin eri vaihtoehtoja ja kun sitten tuli vastaan mahdollisuus suorittaa Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Avassa, innostuin siitä heti, koska se tukisi varmasti hyvin työtehtäviäni. Tiesin myös, että mukaan oli tulossa myös muita kokeneita keskolaisia esimiehiä. Ajattelin, että tässä olisi nyt hyvä sauma ja tämä voisi olla tosi hieno juttu.  

JYET:n jälkeen kävin LEAD-johtamisvalmennuksen, joka päättyi viime vuonna. LEADista taas kiinnostuin, koska ajattelin että voisi olla hyvä käydä vielä vähän lisää syventäviä opintoja, ja olin ymmärtänyt, että kokonaisuus tukee hyvin JYET:iä. Molemmat opintokokonaisuudet olivat todella hyödyllisiä ja olen saanut selkeästi työkaluja esimiestyöhön. On ollut mielenkiintoista päästä testaamaan asioita ja ottaa käyttöön tiettyjä työkaluja, vaikka osa oli toki tuttuja jo entuudestaan. 

 

Kuinka työn ja opiskelun yhdistäminen on sujunut?  Miten oppisopimus vaikutti opiskeluun ja työntekoon?

Oppisopimuskuvio kulki luontevasti siinä sivussa. En hirveästi edes ajatellut sitä. Tietysti kävimme läpi kaikki käytännön asiat, kuten mitä vaaditaan tutkinnon suorittamiseen. Omalla kohdallani oppisopimus toimi erittäin hyvin. Palkka tuli normaalisti, enkä kokenut, että siitä ainakaan mitään haastetta tai lisärasitetta olisi ollut.  

 

Minkälaisia työkaluja sait opiskelusta?

Nykyinen tiimini on helppo ja itseohjautuva, mutta heti kun tulee eteen haastavampia tilanteita, on mielenkiintoista muistella, että mitä kaikkia asioita kävimme läpi. Löytyisikö sieltä työkaluja tai kurssikavereiden kokemuksia siitä, miten tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia, jotta saadaan tilanne ratkaistua ja palautettua hyvään arkeen.  

Tykkäsin erityisesti lähijaksoista, joissa oltiin tiiviisti päivät paikan päällä. Silloin ei häirinnyt palaverit tai muut asiat ja tuli enemmän tiedon vaihtoa kollegoiden kanssa. Ne olivat todella hyödyllisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja kaikin puolin.  Minusta molemmat koulutukset olivat todella mielenkiintoisia ja kouluttajat huippuja. Hyvä että tuli lähdettyä mukaan.  

  

Oliko jokin asia vaikeaa tai haastavaa opinnoissasi?

JYET-jaksolla korona tuli sotkemaan. Vaikka koulutusta voi pitää hyvin etänä, niin välikeskustelut ja ryhmäytyminen jäi ohuemmaksi. Näissä koulutuksissa kokemusten vaihto ja keskustelu on aika isossa painoarvossa ja mielestäni ainakin osa olisi hyvä pitää jatkossakin lähipäivinä.  

LEAD-jaksolla ajankäyttö tuli itselleni haasteeksi. Meillä oli töissä kiirettä, oli useampi rekrytointi ja muuta käynnissä. Eihän sitä aina tiedä mitä muutoksia tulee, mutta ajankäyttö kannattaa miettiä niin, että jää myös aikaa opiskelulle. Tehtävät vaativat perehtymistä, jotta ne pystyy tekemään hyvin. Tarkoitus on kuitenkin saada niistä itselle konkreettista hyötyä, ei niitä vain sen tehtävän suorittamisen takia tehdä. 

Jos nyt päättäisin, niin pitäisin selkeämmän välin opintojen välissä. JYET:issä asioita käytiin laajemmin, kun taas LEAD:issa mentiin syvemmälle. LEAD tuki hyvin JYET-jaksoa ja oli sille hyvä jatko. Mutta itse koen, että parhaan hyödyn saisi irti, jos välissä olisi ollut vähän enemmän aikaa. 

Miten olet voinut hyödyntänyt oppeja työssäsi?

Olen tehnyt pitkään esimiestyötä ja ollut monesti tiimissä se, joka on tuntenut asiat laajasti ja ollut myös käytännön työssä mukana. Yksi tavoite esimiehenkin puolelta oli alkaa katsoa asioita laajemmin ja pidemmällä syklillä, alkaa hahmottamaan asioita enemmän strategiatyöskentelymalliin. Siirtyä ikään kuin seuraavalle tasolle ja tuoda uutta ajatusmallia oman kasvun polulle.  

Opinnot toivatkin uutta näkemystä siihen, miten strategiatöitä valmistellaan ja tehdään. Sellainen looginen ja jäsentelevä ajattelu oli ehdottomasti yksi merkittävä asia, joka jäi opinnoista hyödyksi.  

Käteen jäi myös monia ihan käytännön asioita, kuten oman ajankäytön hallintaa. Vaikka olisi kuinka kiire, pitää pystyä ihan päivä-, viikko- ja kuukausitasolla katsomaan keskittyykö oikeisiin asioihin tai pitäisikö jotain tehdä toisin. Sellaista analysointia oman toiminnan tukemiseen. Koen myös, että pystyn työskentelemään tiimin eteen paremmin ja jakamaan hyviä käytäntöjä ja kokemuksia myös eteenpäin. 

 

Alkavat tutkinnot