Keskon projektivalmentaja Tommi Pesonen: Johtamistaidoille vahvistusta JYETistä ja LEADista

Keskon projektivalmentaja Tommi Pesonen suoritti Ava-akatemiassa Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon ja jatkoi LEAD-johtamisvalmennukseen.

Opinnot toivat konkreettista tukea päivittäiseen työhön ja vahvistivat erityisesti itsensä johtamisen taitoja.

 

Kerro itsestäsi, kuka olet?

Toimin projektivalmentajana Keskolla. Työhöni kuuluvat uusien kauppojen avaukset, remontit sekä muut kauppamuutostilanteet eri puolilla Suomea. Teemme tiivistä yhteistyötä kauppiaiden ja kaupan henkilökunnan kanssa.

Lisäksi työssäni olen tekemisissä Keskon sisäisten sidosryhmien sekä useiden ulkoisten yhteistyökumppaneiden kanssa, kuten vakitoimittajien ja kylmätoimittajien. Jokaisessa projektissa toimin yhteistyössä niiden toimijoiden kanssa, jotka ovat mukana rakentamassa ja kehittämässä kauppaa.

 

Kuinka päädyit opiskelemaan Avaan?

Ajatus lähti liikkeelle kehityskeskustelun yhteydessä. Pohdimme, että edellisistä opinnoista oli jo kulunut aikaa ja voisi olla hyvä päivittää osaamista. Päädyimme Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon (JYET), koska työni liittyy vahvasti ihmisten johtamiseen ja halusin syventää osaamistani sillä saralla.

LEAD-valmennus oli sitten luonnollinen jatkumo tälle tutkinnolle, eli saan vielä lisää syventäviä opintoja ja mahdollisuuden kehittää itseäni esihenkilötyössä.

 

Minkälaisia odotuksia sinulla oli?

Aluksi olin ehkä ennen kaikkea utelias. Kiinnosti tietää, minkälaisia johtamiseen liittyviä asioita koulutuksessa käsitellään ja minkälaisilla työkaluilla voisi saavuttaa parempia lopputuloksia ihmisten kanssa työskennellessä.

Ajattelin, että koulutus voisi tarjota sellaista osaamista, josta olisi konkreettista hyötyä työssäni. Olin myös kuullut muilta hyviä kokemuksia koulutuksen sisällöstä ja se vahvisti ajatusta, että tämä koulutus olisi minulle sopiva.

 

Kuinka oppisopimus sopi sinulle opiskelumuotona?

En ollut aiemmin suorittanut mitään koulutusta oppisopimuksella, mutta JYET sopi siihen muotoon todella hyvin.

Koulutus oli käytännönläheinen ja liittyi suoraan omaan työhön. Tehtävissä piti aina soveltaa opittua omaan työtehtävään, mikä teki opiskelusta konkreettista. Opiskelu ei ollut erityisen teoreettista, vaan painottui enemmän siihen, miten asiat näkyvät käytännössä omassa arjessa.

Tehtävien kautta tuli tarkasteltua omaa työtä ja pohdittua, mitä voisi tehdä toisin tai kehittää. Erityisesti näyttönä tehty kehittämistehtävä oli onnistunut, koska se liittyi suoraan meidän tiimin toimintaan.

 

Minkälainen kehittämistehtäväsi oli?

Eli kehitin tällaista avauksen jälkiseurantakäyntiä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jonkin ajan päästä kaupan avauksesta mennään takaisin kaupalle katsomaan, miten kaikki meni meidän osaltamme. Siinä selvitetään, että miten prosessi heidän mielestään sujui ja mitä kannattaisi ehkä parantaa seuraavia kertoja varten.

Tämä syntyi alun perin JYET-opintojen aikana ja sitä on sen jälkeen lähdetty soveltamaan käytäntöön. Tämähän ei ole koskaan täysin valmis konsepti vaan tietenkin sitä pitää jatkuvasti kehittää. Maailma muuttuu, ja sen mukana myös toimintamallit. Nyt tästä seurannasta onkin jo käytössä versio 2.0.

 

Mikä on ollut parasta johtamisopinnoissasi?

Minulle sopi se, että opiskeleminen onnistui pääosin etänä, eikä tarvinnut lähteä matkustelemaan mihinkään. Yksi lähijakso oli ja se oli hyvä, pääsi näkemään keitä muita porukassa on mukana.

Ryhmässäni ei ollut pelkkiä keskolaisia, vaan porukkaa eri firmoista. Se oli tosi hyvä juttu. Ei jäänyt pelkästään omaan kuplaan, vaan pääsi näkemään ja kuulemaan, miten muilla aloilla ja yrityksissä ajatellaan näistä samoista asioista.

Olihan siinä mukana myös muita keskolaisia, niin pääsi samalla vertailemaan, mitkä jutut meitä yhdistää ja toisaalta sai uusia näkökulmia firman ulkopuoleltakin. Se toimi hyvin.

 

Mitä työkaluja ja käytännön oppeja on jäänyt matkaan?

Johtamiseen liittyviä asioita ja yksi iso juttu oli kehittäminen ja esimerkiksi tuo kehittämistehtävä. Opinnoissa piti asettaa mittareita ja tavoitteita itselle ja miettiä, mitä haluaa saavuttaa ja miten siihen pääsee. Se oli tosi hyödyllistä, kun sai oikeasti pysähtyä pohtimaan omaa tekemistä ja miten sitä voisi kehittää.

Ehkä parasta oli se oman tekemisen kehittäminen ja sen mittaaminen. Mitä tällä kertaa haluan tavoitella ja mitä voisin tehdä paremmin? Jos pitää johtaa muita, pitää osata johtaa myös itseään. Se ei voi olla pelkästään muiden käskemistä tai ohjeistamista, vaan kaikki lähtee itsensä johtamisesta.

 

Mikä fiilis oli valmistumisesta?

No hyvä fiilis kyllä! Valmistuin vielä vähän etuajassa, mikä tuntui tosi hyvältä.

Alussa vähän mietitytti, että teenköhän oikein näitä tehtäviä ja oli sellaista epävarmuutta, mutta kun pääsi kunnolla vauhtiin ja osallistui niihin Teams-lähijaksoihin, homma alkoi rullata.

 

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Käytännössä koko työurani ajan olen opiskellut, koska maailma muuttuu niin hurjaa vauhtia, että on pakko pysyä mukana ja ottaa uusimmat käytännöt haltuun. Eikä tämä tähän jää, vaan se on vähän niin kuin tapa toimia. Pitää välillä päivittää osaamista ja hakea uusia oppeja.

Maailma kehittyy niin nopeasti, ettei oppiminen lopu koskaan, eikä sitä voi jättää kesken. Jos vaan on työelämässä mukana, niin pitää myös opiskella lisää ja pysyä ajan tasalla siitä, mitä uutta on tarjolla.

 

Mitä sanoisit sellaiselle, joka miettii johtamisopintoja Avassa?

Ilman muuta suosittelen lähtemään opiskelemaan! Ja erityisesti tällainen koulutus, joka linkittyy suoraan omaan käytännön työelämään. Minusta käytäntö on se juttu, jota pitää vahvistaa ja tietenkin itsensä johtaminen.

Joutuu miettimään, miten käyttää aikansa ja miten deadlineista selviää ja vahvistamaan ajanhallintaa. Totta kai se työtä vaatii ja asioihin täytyy perehtyä.

Jos lähtee johtamiskoulutukseen, pitää osata johtaa myös itseään, eikä se ole aina helppoa. Mutta juuri siinä oppii paljon, koska usein se kovin pomo on itse itselleen. Ja vierivä kivi ei sammaloidu, koko ajan kannattaa opetella uutta!

Alkavat tutkinnot