Hänen tiimiinsä kuuluva projektivalmentaja Tommi Pesonen suoritti Ava-akatemiassa ensin Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon ja jatkoi LEAD-johtamisvalmennukseen.
Kuka olet ja mitä tiimisi tekee?
Olen Marja Tyni ja toimin Keskolla kaupan osaamiskeskuksessa avaustiimin hankekehityspäällikkönä. Me teemme pääsääntöisesti uusien kauppojen avauksia, remontoimme kauppoja, olemme remonteissa mukana ja joskus myös kauppojen sulkemisissa. Mutta pääsääntöisesti avaamme ja remontoimme uusia kauppoja.
Meillä on kuuden hengen tiimi, jossa on mukana myös yksi markkinointisuunnittelija, joka tekee avausmarkkinointia.
Oliko oppisopimus tai työpaikkaohjaajana toimiminen sinulle entuudestaan tuttua?
Ei ollut. Tommi pyysi minua työpaikkaohjaajakseen siinä vaiheessa, kun hän aloitti opintonsa. Kaikki tuli oikeastaan uutena ja se oli jännittävä kokemus. Aluksi meni jonkin aikaa ennen kuin itse sisäistin, mikä työpaikkaohjaajan rooli oikeastaan on.
Minulla oli entinen kollega, joka oli aikanaan käynyt työpaikkaohjaajan koulutuksen. Sparrasin hänen kanssaan alkuun, jotta sain paremman käsityksen tehtävästä ja pääsin mukaan rooliin.
Miten työpaikkaohjaajana toimiminen sujui?
Tommi työskenteli hyvin itseohjautuvasti, joten oma roolini oli enemmän tukea ja ohjata tarvittaessa. Sparrasimme Tommin kanssa asioita pala kerrallaan eteenpäin sitä mukaa, kun tehtäviä tuli. Kyse ei ole niinkään suorien vastausten antamisesta, vaan enemmän valmentavasta otteesta. Eli ohjaa toista oivaltamaan itse, pohtimaan eri näkökulmista ja kehittämään omia vastauksiaan.
Parasta ohjaamisessa oli juuri se vuorovaikutus ja ajatustenvaihto. Molemmat oppivat ja kehittyivät prosessin aikana. Oma tehtäväni oli rohkaista miettimään vielä toista näkökulmaa, pitäisikö lisätä jotain, voisiko jotain tarkentaa ja auttaa sitä kautta oivaltamaan uutta.
Miten tiiminne on hyötynyt oppisopimuskoulutuksesta?
Yksi tiimimme keskeisimmistä tavoitteista on erilaisten prosessien ja työskentelytapojen kehittäminen. Meidän tulee pystyä viemään asioita eteenpäin tasalaatuisesti eri puolilla Suomea. Jokainen projekti on kuitenkin aina yksilöllinen ja kauppakohtainen. Siksi tarvetta prosessien kehittämiselle ja yhtenäistämiselle on paljon.
Oppisopimuskoulutus on tukenut tätä työtä konkreettisesti. Tommi kehitti osana opintojaan meille ensimmäisen version jälkiseurantakäyntimallista. Se antoi hyvän pohjan jatkokehitykselle ja palvelumuotoilun hyödyntämiselle. Mallia on sittemmin testattu, kehitetty ja viety eteenpäin toiseen vaiheeseen.
Koulutus on tarjonnut paitsi uusia ideoita, myös vahvistusta sille, että olemme oikealla tiellä. On ollut arvokasta saada näkökulmia koulutuksen kautta ja testata, voisiko jokin toimintamalli oikeasti toimia käytännössä.
Mitä koet itse saaneesi työpaikkaohjaajana?
Sain tästä kokemuksesta paljon ajatuksia, erityisesti sen oivalluksen, että asioiden eteenpäin viemiselle täytyy antaa rauha. Kiirehtiminen ei kannata, vaan on parempi käydä asiat pala kerrallaan.
Tiimimme sai myös konkreettisen hyötyä, kun Tommin opintojen myötä syntyi erinomainen työkalu, jota voidaan hyödyntää jatkossa. Sain itsekin uutta näkökulmaa. Opiskelun ja ohjaamisen kautta avautui uusia ajatuksia siitä, miten asioita voi tarkastella ja kehittää.
Pidän tärkeänä kannustaa sekä itseäni että muita kehittämään itseään. Olen itsekin opiskellut eri vaiheissa elämää ja se tuo aina jotain uutta ajatteluun. Samalla kehitetään tiimiä ja koko työyhteisöä.
Koska toimimme eri puolilla Suomea, osaamisen jakaminen ja yhteinen kehittyminen ovat entistä tärkeämpiä. Tommi kertoi tiimipalavereissa opinnoistaan ja siitä, missä vaiheessa hän oli menossa ja mitä on oppinut. Se avasi meille muillekin näkymiä siihen, mitä kaikkea ollaan tekemässä ja tuki tiimin dynamiikkaa.
Kannattaako ryhtyä työpaikkaohjaajaksi?
Ehdottomasti kannattaa. Samalla on hyvä pohtia etukäteen, mitä työpaikkaohjaajana toimiminen tarkoittaa omassa työssä, sillä ohjaaminen tapahtuu omien työtehtävien lomassa.
Itse en kokenut, että työpaikkaohjaajana toimiminen olisi aiheuttanut ylimääräistä kuormitusta. Saimme sovitettua ohjaustapaamiset luontevasti muun työnteon lomaan. Meillä oli Tommin kanssa joka toinen viikko kahdenkeskinen palaveri ja ohjaukset hoidettiin niiden yhteydessä. Aikaa oli varattu riittävästi myös muille asioille, joten kaikki tärkeät työhön liittyvät asiat ehdittiin käsitellä.
Suosittelen myös perehtymään siihen, mitä ohjaaminen käytännössä edellyttää. On hyvä varautua keskusteluihin ja ehkä hieman valmistautua ennakkoon. Meilläkin ensimmäiset tapaamiset olivat vielä harjoittelua, mutta vähitellen löytyi toimiva rytmi ja yhteistyö lähti syvenemään.
Oppisopimusmalli oli kaikin puolin hyvä kokemus. Se sopii aikuisopiskeluun erinomaisesti. Malli on joustava ja mahdollistaa osaamisen näyttämisen käytännön työssä ja samalla siitä saa virallisen todistuksen.