Koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen on työnantajan valttikortti rekrytoinnissa

”Me haluamme olla osaltamme luomassa kulttuuria, jossa kouluttautumiseen suhtaudutaan myönteisesti ja kannustavasti, ” Restelin HR kehityspäällikkö Paula Laanti kertoo. Restel on Suomen suurin ravintolapalveluiden tarjoaja ja osa Tradeka-konsernia.

Ava-akatemian kanssa toteutettu Restel Akatemia tarjoaa Restelin työntekijöille mahdollisuuden itsensä kouluttamiseen, ammattitaidon kehittämiseen sekä uralla etenemiseen. Ava-akatemia on Restelin pääyhteistyökumppani koulutusasioissa.

”Kouluttautuminen ja urapolkumahdollisuudet ovat ehdottomasti tämän kokoiselle työnantajalle tärkeimpiä valttikorttejamme.”, Laanti sanoo. ”Meillä on mahdollisuus kouluttautua, on mahdollista siirtyä ketjujen välillä eri tehtäviin ja jos kaipaa esihenkilöhaasteita, niin on myös mahdollisuus edetä nopeasti.”

 

Restel kehittää henkilöstön osaamista yhteistyössä Ava-akatemian kanssa

”Avalla on kattavat johtamistutkinnot, jotka ovat olleet meidän kohderyhmällemme sopivia ja suosittuja. Erityisesti esihenkilövalmennusta meillä tarvitaan paljon.”

Koulutusmahdollisuuksien suunnitteleminen Ava-akatemian kanssa lähtee liikkeelle Restelin omista, sisäisistä tarpeista. Yksi muotti ei sovi kaikille.

”Meillä on todella monta eri liiketoimintaketjua, kaikkea aina tapahtumatalosta fast foodiin. Näillä toimijoilla voi olla luonnollisesti keskenään hyvin erilaisia tarpeita koulutuksen suhteen.”

 

Koulutukset suunnitellaan tarpeen mukaan

Kokonaisten tutkintojen lisäksi tänä vuonna on toteutettu myös mahdollisuus suorittaa yksittäisiä tutkinnonosia. ”Se mahdollistaa monipuolisemman tarjoaman henkilöstölle ja täsmäkouluttautumisen tiettyyn aiheeseen. Olemme yhteistyössä suunnitelleet ja poimineet ne juuri meille sopivimmat tutkinnonosat.”

Etenkin pääkaupunkiseudulla englanninkielisten työntekijöiden määrä on jatkuvasti kasvussa, ja myös heille halutaan tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautumiseen. Ava-akatemian järjestämä Kamu-työpaikkaohjaajavalmennus ollaan järjestämässä nyt ensimmäistä kertaa myös englanninkielisenä.

 

Oppisopimus on keino viedä osaamista seuraavalle tasolle

Ravintola-alalle tullaan usein hyvin nuorena ja esihenkilökoulutuksille voi olla tarvetta jo parikymppisenä.

Osalle voi olla jo vuoden sisällä mahdollista päästä etenemään vastuullisiin vuoropäällikön tehtäviin. Lisäkouluttautumalla on mahdollista kerryttää pääomaa ja osaamista ja edetä eteenpäin, esimerkiksi ravintolapäälliköksi.

”Oppisopimus toimii erityisen hyvin tällä alalla, sillä suurin osa työstä on käytännönläheistä hommaa, jota oppii parhaiten tekemällä. Oppisopimusopiskelu antaa teoriapohjan ja tuen käytännön tekemiselle. Se on hyvin toimiva konsepti.”

Joskus käytännön tekemiseen tottuneille oppisopimukseen liittyvät pakolliset paperityöt voivat tuntua aluksi hankalilta ja opintoihin sitoutuminen erilaisissa elämäntilanteissa mietityttää.

”Sen takia on tosi hyvä, että Avalta saa henkilökohtaista tukea ja kouluttajat auttavat hakuasioissa. Asioita pystyy sopimaan joustavasti ja opintojen henkilökohtaistaminen jokaisen ihmisen kohdalla antaa liikkumavaraa”, Laanti sanoo. ”Koulutuksessa otetaan huomioon jokaisen aikaisempi kokemus ja sillä saa usein vietyä opintoja eteenpäin.”


Korona jätti jälkeensä ravintola-alan koulutusvajetta

Ravintola-ala on kärsinyt tiukoista korona-rajoituksista ja korona-aika on vaikuttanut myös kouluttautumiseen monella tavalla. Epävarma tilanne lykkäsi monen koulutussuunnitelmia ja on Laannin mukaan jättänyt jälkeensä koulutusvajetta. Toisaalta etäopiskelu on osoittanut omat hyötynsä.

”Meillä on valtakunnallisena yrityksenä toimipisteet monella paikkakunnalla, ja etäopiskelun yleistyminen on parantanut mahdollisuuksia opiskeluun ympäri Suomea.”

Nyt tilanne pitkien koronasulkujen jälkeen näyttää onneksi jo valoisammalta. ”Ihmiset ovat innoissaan, että pääsevät takaisin normaaliin elämään ja pystyvät osallistumaan myös koulutuksiin”

Alkavat tutkinnot