Avan Henna Salmela pesäpallon kunniagalleriaan— mitä laji on antanut ja opettanut?

Ava-akatemian koulutuspäällikkö Henna Salmela on elinikäisen oppimisen ja joukkuepelaamisen puolestapuhuja. Urheilumaailman opit kantavat pitkälle pallokenttien ulkopuolellakin.

Kansallispelimme pesäpallo viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Osana Pesäpalloliiton juhlallisuuksia Avan koulutuspäällikkö Henna Salmela nimitettiin pesäpallon kunniagalleriaan, joka myös pesäpallon Hall of Famena tunnetaan.

Pesäpalloliitto perusteli valintaa Hennan huikealla peliälyllä ja monipuolisilla lukkarin taidoilla.

Ava onnittelee kunnianosoituksesta!

 

Pesisuran tärkein anti on ihmisten kohtaamisissa

Pesäpalloilijan uransa Henna aloitti 6-vuotiaana kotipaikkakuntansa Simon pallokentiltä.  Henna kertoo hakeutuneensa pesäpalloharrastuksen isänsä kannustamana, ja tästä hän on edelleen kiitollinen isälle, joka on itse pelannut ja valmentanut lajissa.

Henna edusti pelaajaurallaan Simon Kiriä, Simon Kiri-Siskoja sekä 15 Superpesiskauden aikana Oulun Lippoa, Pattijoen Urheilijoita ja Tyrnävän Tempausta. Hennaa on muistettu kunnianosoituksilla aikaisemminkin; hänet on palkittu Vuoden naispesäpalloilijana ja kolme kertaa Vuoden lukkarina. Lisäksi Henna piti kaikkien aikojen lyöjätilaston ykkösen titteliä hallussaan useita vuosia ja on voittanut Superpesiksen lyöjäkuningatar-tittelin kolmesti.

”En kiistä, ettenkö olisi kunnianhimoinen ja menestyskin on ollut tärkeää”, Henna sanoo. ”Mutta isoin suola, mitä pesäpallo on minulle antanut, on ihmiset. Se, mitä on yhdessä saavutettu ja miten paljon edelleen on tuttuja pesäpallokentillä ympäri Suomen. ”

Hennan aktiivinen pelaajaura päättyi 2005. Henna kertoo yhä seuraavansa aktiivisesti lajia eri kanavista. ”Roihun naisten lukkareita olen edelleen sparraillut. Mutta yritän jo vähän katkaista napanuoraa lajiin valmennuspuolella.”

 

Pesismaailman opit kantavat työelämässäkin

Vaikka aktiiviura pesäpalloilijana on jäänyt taakse, on laji antanut asioita, jotka kantavat varmasti loppuelämän ajan. Ava-akatemialla Henna kouluttaa mm. lähiesimiestyön ammattitutkinnoissa sekä liiketoiminnan tutkinnoissa. Ihmisten kanssa toimiminen, yhdessä tekeminen, itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ovat teemoja, joka ovat työssä päivittäin läsnä.

”Olen määrätietoinen, vaativa ja tavoiteorientoitunut, niin työssä kuin siviilissäkin. Ne ovat sellaisia entisen urheilijan piirteitä, joista ei varmaan eroon pääse”, Henna sanoo. ”Tarkoitan siis ihan positiivisella tavalla”, hän nauraa.

Monet urheilumaailmassa jalostuneet toimintatavat, kuten suunnitelmallisuus, osa-tavoitteiden ja pitkän tähtäimen tavoitteiden asettaminen ovat osoittautuneet hyödyllisiksi opeiksi.

”Urheilujohtamisessa ja johtamisessa on paljon samaa. Tämä ihan oma henkilökohtainen suosikkiaiheeni.”

 

Omat kokemukset hyödyksi opiskelijoita ohjatessa

Oman osaamisen kehittäminen ei ole pysähtynyt, vaikka pesäpallomaailmaan onkin jo otettu etäisyyttä.

”Edelleen uutta oppia saa jatkuvasti useista erilaisista tiedonlähteistä. Ja kun pysähtyy ajattelemaan omaa toimintaa, huomaa asioita, joita olisi voinut tehdä toisin. Näitä oppeja on mahdollista myös käyttää opetuksessa. Itsetuntemus on siinäkin tärkeää.”

”Kun opiskelija kertoo olevansa hirveän pedantti, ajattelen, että apua, niin minäkin olen ollut, älä mene samaan miinaan.”, Henna naurahtaa. ”Virheistä oppiminen on sellainen, missä olisin voinut olla itselleni armollisempi.”

”Ja sitten toisilla opiskelijoilla taas haasteet ovat ihan erilaisia. Jokaisella on oma polku kuljettavanaan.”

”Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella. Oppiminen ja kehittäminen kannattaa aina. Se on mitä parhainta investointia itseensä.”

Oppiminen jatkuu opintovapaalla

Hennan kohdalla oppimispolku jatkuu tänä syksynä opintovapaalla työ- ja organisaatiopsykologian parissa.

”Tänä vuonna tuli 50 vuotta täyteen. Edelleen oppiminen ja itsensä kehittäminen imaisee mukaansa!”, Henna iloitsee.

”En ole juoksemassa maratonia tai osallistumassa triatloniin. Enkä tule tekemään comebackia pesäpallon pariin, joten tämä olkoon minun viidenkympin villitykseni”, Henna nauraa.

”On tosi on rikkaus, että meilläkin on monen ikäisiä opiskelijoita”, Henna sanoo. ”Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella. Oppiminen ja kehittäminen kannattaa aina. Se on mitä parhainta investointia itseensä.”

 

Avalaiset onnittelevat Hennaa ja toivottavat antoisaa opintovapaata!

 

Hennan tyylinäytteet 9-vuotiaana ja 25 vuotta myöhemmin Tyrnävän pesäpallokentällä.Hennan tyylinäytteet 9-vuotiaana ja 25 vuotta myöhemmin Tyrnävän pesäpallokentällä.

Hennan tyylinäytteet 9-vuotiaana ja 25 vuotta myöhemmin Tyrnävän pesäpallokentällä.

 

Tutustu tutkintoihin: 

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto

 

Alkavat tutkinnot